DEBATT

Bilister og forurensning

Bilister er også mennesker

Årlig mister Oslo-folk til sammen 1753 friske leveår som følge av luftforurensning.

FORURENSNING: Også bilister nyter godt av frisk luft, skriver Hulda Holdtvedt. Foto: privat.
FORURENSNING: Også bilister nyter godt av frisk luft, skriver Hulda Holdtvedt. Foto: privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Årlig mister Oslo-folk til sammen 1753 friske leveår som følge av luftforurensning, viser nye beregninger fra Folkehelseinstituttet. Det bekrefter at frisk byluft ikke er en særinteresse for miljøvernere, men en viktig velferdssak for alle som bor i byer – også for de av oss som kjører bil.

Så sent som i fjor høst ble Oslo dømt for luftforurensning av den internasjonale EFTA-domstolen. Det var resultatet av årevis med sikkert velmenende, men litt for tafatt, miljøpolitikk.

Nå er vi så heldige å ha fått et byråd som ikke holder bilen som sin hellige ku. Rushtidsavgift, dieselforbud, bilfritt sentrum og fjerning av parkeringsplasser gjøres ikke for gøy, men fordi retten til å puste frisk luft der du bor er viktigere enn retten til å kjøre bil.

Byrådets mål er å redusere biltrafikken med 30 prosent innen 2030. Det er ikke uproblematisk. Det er fullt forståelig om Oslo-bilister føler seg frustrerte når politikerne gjør hverdagen vanskeligere. Men bilister er også mennesker.

Også de av oss som kjører bil tjener helse og leveår på at lufta blir bedre. Under halvparten av Oslos befolkning er avhengig av bil i hverdagen, ifølge Statistisk sentralbyrå. Alle er avhengig av luft.

Derfor handler samferdselspolitikken nå om å fikse gode løsninger for dem som har vært avhengig av bil tidligere. 93 prosent av bompengene i Oslo skal gå til sykkel- og kollektivtiltak, og vi skal få en helt ny T-banetunnel gjennom sentrum. Slik gjøres overgangen så smertefri som mulig for de av oss som må begynne å la bilen stå igjen hjemme.

Selv om det også denne vinteren vil komme dager med kritisk høy luftforurensning i Oslo, har vi i det minste et byråd som tar akutte og langsiktige grep for å bedre situasjonen. Om noen år vil vi forhåpentligvis kunne bli gamle i Oslo uten at livene våre er forkortet av farlig luft.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer