Bill helt gratis

Bill Clinton har lagt skandalene bak seg og satser på humanitær innsats for Afrika. I kveld kommer han til Norge.

DET ER KNAPPE

tre år siden Bill og Hillary Clinton dro fra Det hvite hus med flyttebilen full av gaver og møbler som skulle blitt værende i Washington. I tillegg hadde presidenten mot all fornuft benådet rikingen og skattesvindleren Marc Rich i ellevte time. At milliongjelden hadde hopet seg opp etter rettssakene om Paula Jones, Monica Lewinsky og eiendomshandelen Whitewater gjorde ikke livet lysere for mannen som forlot et rampelys han trivdes i.

I DAG ER

«The comeback kid» etter sigende kvitt all gjeld. I løpet av to år holdt han 200 taler hvor det høyeste honoraret var på over to millioner kroner. I fjor tjente han 70 millioner kroner. Han har fått 84 millioner kroner i forskudd for å skrive sine memoarer, og en utspekulert kokebok med Hillary som medforfatter soper inn nye millioner. Det mest interessante er likevel at Bill Clinton har bestemt seg for å sette en pengegrense når det handler om Afrika. Og mannen som for alvor fikk ham på det humanitære sporet, er Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela.

WILLIAM J. CLINTON

Presidential Foundation klarte for kort tid siden å få fire farmasøytiske selskaper til å sette ned prisen på aidsmedisin til en tredjedel av den vanlige prisen. Ekspresidentens stiftelse har som mål å skaffe 2 millioner aidssyke i Afrika og Karibia medisinene de trenger innen 2008. Og stiftelsen arbeider ikke bare for å skaffe medisiner. Forebygging av sykdommen og behandlingstilbud står også høyt oppe på programmet. Og alle foredrag Clinton holder om aidsprogrammet, er gratis. Her er Clinton tro mot sin egen oppvekst i fattige kår.

DERFOR KOMMER

Clinton til den humanitære stormakten Norge, hvor han skal møte statsminister Kjell Magne Bondevik og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Stiftelsen trenger penger til sine gode formål, og Norge er kjent for å gi. Og så får Clinton med seg en lunsj med de kongelige på Slottet. For litt glamour nekter han seg aldri.

HAN HAR

heller ikke mistet appetitten på politikk. For ett år siden ga han Storbritannias statsminister Tony Blair all sin støtte i Irak-politikken. Da Blair hadde hjerteproblemer i høst, var han raskt på telefonen til sin nære venn. En venn som åpenbart har satt sin lit til en mektigere venn, republikaneren George W. Bush. Og Clinton unnskyldte president Bush i høst da det ble kjent at amerikanernes opplysninger om irakiske urankjøp i Niger bare var vås. «Alle kan gjøre en feil som president,» var Clintons kommentar.

EN LØGN ER

en løgn, men sex og atomkrig er vel noe forskjellig. Derfor er det mange politiske spørsmål å stille Bill Clinton mens han er i Norge. Ikke minst hvorfor demokratene tilsynelatende har tenkt å gi republikanerne og Bush fire nye år.