Bill. mrk: singel

For femti år siden toppet Al Martino den første offisielle singellista i Storbritannia. Dagbladet har foretatt en reise tilbake i musikkhistorien med en hastighet på cirka 45 omdreininger...

LONDON (Dagbladet): 7 TOMMER: Historien om singelplata er ikke en rosenrød reise med stift - sjøl om det en periode var pop å utgi gule og røde singler. Singelen har vært en meget truet vinylart etter at den først var noe alle måtte ha.

Spesielt populær etter at rock'n'roll tok verdensherredømmet med Elvis. Han topper forresten listene i Storbritannia akkurat nå med en remikset utgave av «Little Less Conversation». Den er hentet fra en tv-reklame for et par joggesko og noen fotballstøvler. Bra, for da cd-platene tok over i platebutikkene, var det bare noen av de mest trofaste vinylistene som jaktet på 7-tommere. De søkte og fant skatter, og ble sett på som raringer. Dette synet har igjen forandret seg etter at rapp, hip hop og DJ-kulturen har vokst seg sterk. Vinyl - og singelen - har stått opp igjen fra de halvdøde.

Besettelse

Samtidig er det å kjøpe singler en kraftig besettelse. Vi kjenner et par i fast jobb som fortsatt tråler bruktsjapper og platemesser. Dette for å sikre seg en originalutgave av Bob Dylan eller en bootleg med Sam & Dave. Begge er snille, men oppfører seg akkurat som statister fra boka, og seinere filmen, «High Fidelity» av Nick Hornby. Siste tall viser at over 23 prosent av det totale platesalget verden over fortsatt er vinyl. I London er det igjen køer foran hyllene der du kan bla i platecovere. Nye bruktbutikker åpnes det også flere av enn på mange år.

THE FAKTA: Den første hitlista i Storbritannia kom ut i november 1952. Det var i New Musical Express (NME) etter at Maurice Kinn hadde kjøpt det konkursrammede magasinet året før for 1000 pund. 53 musikkforretninger i de store britiske byene ble oppringt, og spurt om hva som hadde solgt mest den siste uka. På bakgrunn av tallene kom «Top 12» ut til folket. De første platene var av typen 78-skiver, det som ble kalt steinkaker.

«She Loves You»

  • En herre med bart og navn Al Martino med balladen «Here In My Heart» fikk æren av å ta den første førsteplassen på NME-lista. Den lå ni uker inne, og solgte i overkant av 100000 eksemplarer. Nummer to var Jo Stafford med «You Belong To Me». Nat «King» Cole var på tredje med «Somewhere Along The Way». Al Martino er fortsatt aktiv smørsanger bosatt i Beverly Hills.

THE MIMRING: Balkongen var av betong. Verden var stor, men for oss ikke spesielt større enn ned til bestekompisen Rune. Han hadde en rød, bærbar platespiller. Vi var fire gutter med sveis som der og da var The Beatles med «She Loves You» - som på småguttengelsk ble til sloves ju . Året var 1964. Ett år etter at bandet fra Liverpool hadde sluppet slageren.

- Min første singel var «She Loves You». Siden da har jeg vært en total Beatles-fanatiker, sier Ozzy Osbourne til avisa The Independent. Gene Simmons fra the Kiss har et sterkt forhold til twist.

- Min første singel ble kjøpt i 1961 med Chubby Checkers «Let's Twist Again». Hans egentlige navn var Ernest Evans som tidligere jobbet på en kyllingfarm.

Sex Pistols

JUKSEMAKERE: Innenfor listekulturen har det alltid vært rom for å manipulere med salgstall, det er bare i Norge at vi tror det ikke forekommer.

Et av de verste eksemplene på bedrag stammer fra 1977. The Sex Pistols kom ut med «God Save the Queen». Dette kunne ikke den etablerte musikkbransjen finne seg i, ettersom dronning Elizabeth feiret sine første 25 år på tronen. Derfor ble det til at Rod Stewarts «I Don't Want To Talk About It» toppet i tre varme sommeruker. Dette ble gjort for at ikke britene, og dronningen, skulle bli fornærmet av den forferdelige punken.

- Jeg jobbet i en plateforretning den sommeren, og det jeg husker var at Sex Pistols solgte hundrevis og Rod Stewart kanskje tre singler, skriver Andy Gill i The Independent.

Uansett juks, bedrag eller hva som skjer i framtida, vil jukeboksgenerasjonen klare seg utmerket. De er gift, men fortsatt single.

*Kilder: «The Guinness Book of Records, British Hit Singles», The Guardian, The Independent og «The Great Rock Discography». Takk også til Willy B.s bok «I Dovregubbens hall, vol I» for The-titlene.

1963: Arne Bendiksen på 1. plass.
DYLAN: Tidlig singelutgave.
BERGEN BEAT: Gitargruppa Quivers.
1963: Landeplage fra Shadows.
SOULKONGE: Norsk Marvin Gaye-cover.
1963: Elvis på førsteplass. Denne uka klatrer han nok en gang til topps i England.
1964: The Beatles' «Roll over Beethoven» var The Beatles' sjuende norske singelhit.
1971: Øystein Sundes Club 7-parodi.