Filmfestivalen i Cannes:

Bill Murray: - Jeg er på mitt beste når jeg jobber. Ellers er jeg lat

Skuespilleren er i Cannes med zombiekomedien «The Dead Don’t Die».

ÅPNET CANNES: Jim Jarmusch’ stjernespekkede “The Dead Don’t Die” åpnet filmfestivalen i Cannes i går, og er en fornøyelig, satirisk bagatell fra den legendariske regissøren. Vis mer

CANNES (Dagbladet): - Jeg er på mitt beste når jeg arbeider, sier skuespiller Bill Murray.

- Ellers er jeg lat. Jeg er et bedre menneske når jeg jobber på en film, og arbeidet er høydepunktet i uka eller måneden eller året mitt.

Han er i Cannes med «The Dead Don’t Die», en stjernespekket zombiekomedie som også har Tilda Swinton, Tom Waits og Adam Driver på rollelisten. Komedien har også en samfunnskritisk side, for zombiene vekkes til live når menneskelig aktivitet forstyrrer jordens økosystem.

- Min bekymring for planeten er gjenspeilet i omsorgen jeg har for en film som denne, sier Murray.

- Dette er min mulighet, dette er det jeg legger det meste av meg selv i. Jeg prøver alt jeg kan å være sammen med dere i dette. Dette er mitt isfjell, og jeg håper det ikke smelter.

Zombier er ofre

Regissør Jim Jarmusch, som er berømt for filmer som «Down By Law» og «Broken Flowers», har latt seg skremme og fascinere av skrekkfilmer siden han var barn. «The Dead Don’t Die» er tydelig inspirert av den legendariske zombieregissøren George Romero.

- Romero endret oppfatningen av zombier, sier Jarmusch.

- Monstre i filmer som «Godzilla» og «Frankenstein» kommer fra utsiden av de sosiale strukturene. Romero så at zombiene kommer innenfra de sosiale strukturene, og at de også er ofre. Jeg syntes det var interessant at de kunne være ofre og monstre samtidig, og at det var en slags klossethet der som var en iboende del av filmen.

Selv om både zombier og klimaendringer truer i filmen hans, vil ikke Jarmusch nødvendigvis være med på at han er noen mørk fatalist. Han peker på at en av rollefigurene, et bud spilt av rapperen RZA fra The Wu-Tang Clan, er en positiv stemme.

- Verdsette detaljene

- Han sier at verden er perfekt, og at du må verdsette detaljene, sier Jarmusch.

- Vi står midt oppi en veldig farlig situasjon for verden. Men oppi alt, for min del, er den menneskelige bevisstheten noe utrolig vakkert noe som er verd å verdsette. Vi vet ikke hvor sjeldent det er i det store universet vi lever i.

Skuespiller Chloe Sevigny, som også spiller i filmen, fikk sitt første forhold til skrekkfilmer da hun så «Eksorsisten» som barn.

- Jeg ble livredd og gikk til presten, fordi jeg var katolikk, og spurte om det jeg hadde sett. Og han sa «ja, det er sant, og det er spesielt farlig for unge jenter, og ikke driv med heksekunst», sier Sevigny.

Når Tilda Swinton skal sette ord på hva hun synes er mest skremmende, sier hun:

- Mangelen på tvil. Jeg blir skremt over hvor vanskelig det er for folk å ombestemme seg.

Bill Murray sier: - Jeg er redd for Cannes.

Se etter kvinnene

På spørsmål om hva Swinton tenker om at det bare er fire kvinnelige regissører med i festivalens prestisjetunge hovedkonkurranse, svarer hun:

- Jeg vil bare minne om at kvinner har laget film i elleve tiår nå. Spørsmålet er hvorfor vi ikke kjenner til dem. Vi kjenner til og verdsetter de store mannlige mestrene, og når de dør, blir hele utgaver av tidsskrifter viet til dem. Det er der vi må begynne. Vi må se på kanon, og der vil vi finne filmer laget av kvinner. De finnes, vi må bare bli oppmerksomme på dem.