Bill Murray og Bruce Willis godtok «småpenger»

For å spille i regissørvennens film.

Regissør Wes Anderson (i lys dress) sammen med Bruce Willis, Bill Murray (foran) og Edward Norton. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Regissør Wes Anderson (i lys dress) sammen med Bruce Willis, Bill Murray (foran) og Edward Norton. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

CANNES (Dagbladet): Bruce Willis hadde aldri jobbet med regissør og manusforfatter Wes Anderson før han ble bedt om å spille ensom politimann i «Moonrise Kingdom», filmen som åpnet Cannes-festivalen på onsdag.

Bill Murray har derimot vært med i alle filmene Andersom har laget, deriblant «The Royal Tenenbaums» og «Den fantastiske Mikkel Rev».

Men de to filmstjernene er begge enige om at den eksentriske regissøren er verd å gi opp sine vanlige, høye honorarer for.

— Jeg får egentlig ikke jobbtilbud av andre en Wes, sier Murray.

— Når jeg ikke jobber med ham, sitter jeg bare ved siden av telefonen og venter på at den skal ringe.

«Ingen gir deg noe» Han beskriver det som en glede og ære å bli spurt om å komme tilbake, igjen og igjen.

— Med noen regissører tenker du at du aldri har lyst til å se dem igjen. Og følelsen er gjensidig. Jeg mener, noen av dem kjører deg til flyplassen bare for å være sikre på at du forsvinner. Wes har aldri kjørt meg til flyplassen.

Med en film som «Moonrise Kingdom» er det snakk om timevis med arbeid hver dag for nesten ingen penger, forteller Murray.
— Men så får vi dra til Cannes! Slik er det med såkalte kunstfilmer. Ingen gir deg noe. Vi har på oss våre egne klær. Men heldigvis har vi spart opp litt penger, slik at vi kan jobbe med Wes, igjen og igjen.

Forfriskende for Willis Også Jason Schwartzmann og Tilda Swinton, som også spiller i «Moonrise Kingdom», er Anderson-gjengangere.

Bruce Willis, på sin side, beskriver det som «forfriskende» å få tilbudet om rollen som politimannen - den eneste på den lille øya der filmen foregår som har egen bil.

— Jeg spiller i så mange filmer der jeg knapt øver, knapt blir fortalt hva jeg skal gjøre. Her ble jeg spurt om å jobbe på en bestemt måte, i en vakker historie om hvordan alle trenger å bli elsket - også politimenn.

Bekymret barn «Moonrise Kingdom» foregår i en sekstitallsidyll av et lite øysamfunn der to isolerte tolvåringer forelsker seg dypt i hverandre.

Regissør og manusforfatter Anderson forteller at han brukte sine egne barndomsminner i arbeidet med filmen.

— Men filmen handler nok mer om hva jeg ønsket skulle skje enn hva som faktisk skjedde.

Skjønt: Én detalj er hentet fra hans egen oppvekst.

Den tolvårige hovedpersonen Suzy finner en pamflett som heter «Hvordan håndtere et veldig bekymret barn» hos foreldrene. Samme pamflett fant Anderson som liten i sitt eget barndomshjem.

— Jeg var ikke det eneste barnet i det hjemmet. Men jeg visste med én gang at det var meg det dreide seg om.

Bruce ga råd Også de fantasifulle bøkene Suzy har med seg overalt, er noe regissøren kan relatere seg til.

— Som barn ønsket jeg selv at magien i bøkene virkelig fantes, at det ville komme et eller annet bevis på at det var virkelig.

Unge Jared Gilman, som spiller speidergutten som forelsker seg i Suzy, husker hvordan han kunne spørre filmstjernene Murray og Willis om råd.

— Jeg stod foran speilet med Bill bak meg, og så lærte han meg å knyte slips. Og Bruce lærte meg teknikker for å pugge tekst utenat.

— Hva?, skyter Murray inn.

— Prøver du å fortelle meg at dere lærer de greiene der utenat?

Bruce Willis (t.v.) og Bill Murray. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Bruce Willis (t.v.) og Bill Murray. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer