Anmeldelse Film «The Dead Don’t Die»

Bill Murray på zombiejakt som ser ut som om den kostet en tusenlapp å lage

«The Dead Don’t Die» er en zombiekomedie som nærmer seg de store spørsmålene.

ÅPNET CANNES: Jim Jarmusch’ stjernespekkede “The Dead Don’t Die” åpnet filmfestivalen i Cannes i går, og er en fornøyelig, satirisk bagatell fra den legendariske regissøren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Til ganske langt ut i «The Dead Don’t Die». Det virker som om regissør Jim Jarmusch har satt av en tusenlapp og ringt ti-tolv venner og spurt om de har helgen ledig og har lyst til å lage film.

Stjernespekket

Lavbudsjettlooken er naturligvis et nikk til den tradisjonelle horrorsjangeren, som ikke alltid har sett så polert ut. Jarmusch vet dessuten å bruke tusen kroner bedre enn de fleste, og vennene hans er tilfeldigvis noen av de mest uanstrengt vittige folka der ute — Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Tom Waits og Steve Buscemi, for å nevne noen av navnene på rollelisten. De får alle anledning til å frykte for livet, om enn lavmælt og med pokerfjes, når de døde står opp av gravene sine og stavrer mot den lille byen Centreville på jakt etter innvoller å spise.

Trump-satire

«The Dead Don’t Die» er strengt tatt ikke særlig skummel, men drevent morsom på Jarmusch’ særegne vis. Den er også klart satirisk. Murray og Driver spiller makelige politimenn i den søvnige småbyen der flertallet av innbyggerne synes å skule mot folk utenbysfra eller svarte eller begge deler. Zombiehæren er skapt av en forstyrrelse i jordens rytme, som igjen har sammenheng med uvettig utnyttelse av naturen, som på radioen blir iherdig forsvart som det som må til for å skape arbeidsplasser. Laget av sarkasme blir i tykkeste laget iblant, og særlig Trump-kritikken slås inn med slegge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer