Bill på grooven

LONDON (Dagbladet): Bill Wyman (63) er klar med sitt tredje album sammen med The Rhythm Kings, kalt «Groovin'». Og han angrer ikke et sekund på at han sluttet i The Rolling Stones.

Han har hockeysveis, briller og er pent kledd når vi treffer ham over noen skiver laks og et glass vann på hans egen restaurant Sticky Fingers. Bill spilte bass i et kjent rockeband i 31 år før han sluttet i 1993. Nå koser han seg med å lage sløye r'n'b-skiver, ta vare på familien og skjelle ut Mick Jagger & co. Med et smil.

Hentes av kona


Klokka er litt før fem, onsdag. Han har dårlig tid, kona Suzanna Accosta kommer for å hente ham.
-Siden jeg forlot bandet har jeg hatt den fineste perioden i mitt liv. Alt har gått riktig vei for meg, både i privatlivet, med barn, kona og alle prosjektene mine. Både plater og bøker har vært en glede å jobbe med.
-Angrer ikke et bassgrep på at du sluttet?
-Mange trodde jeg skulle bli den ensomme taperen og bli husket bare som den traurige bassmannen i Stones. Han som ikke lenger orket å være med i Stones, en som ville leve på gamle minner.
Det har vært stikk motsatt, jeg nyter livet. Det beste valget jeg har tatt.

Venn med Charlie


-Stones-gjengen og deg nå?
-Jo da, jeg har alltid vært nær Charlie (Watts). Vi holder god kontakt. De andre, vel... Ronnie (Wood) ser jeg på noen veldedighetsopplegg. Eller på veddeløp. Det er der jeg treffer Ronnie... ha, ha.
-Mick og Keith?
-Det hender jeg treffer på Mick på en eller annen premiere eller noe sånt. Keith treffer jeg ikke ofte.
-Innerst inne savner du Stones-kjøret og musikken?
-Nei og nei. Ikke i det hele tatt. Hører aldri på gamle Stones-skiver, det er jeg ferdig med. Jeg skulle kanskje ha sluttet før jeg gjorde det.
-Hva syns du om at de fortsatt holder på med verdensturneer?
-Jeg forstår ikke at de gidder å spille de samme låtene om og om igjen. Jeg kunne ikke stått en eneste kveld mer og spilt «Honky Tonk Woman» og «Satisfaction».
Og det verste er at når de gir ut soloskiver, prøver de også å få det til å likne mest mulig på Stones. Alle unntatt Charlie, han gjør noe helt annet, jazz. Han har hjerne, sier Bill, og smiler med de gamle steinleppene.
-Mick Taylor på slidegitar?
-Ja, Mick har kommet seg ordentlig på fote igjen. Han var langt nede, måtte selge gitarene sine, ble skilt og gikk på drugs og drakk. Helt ute. Men nå var det flott å se ham igjen, han kom inn og var energisk fantastisk gitarist. Kommer nok til å bruke ham mer, sier Bill.

Til Notodden?


-Og, det blir turné?
-Ja, vi skal ut på turné i neste måned, til Tyskland og England. Tror det er planer om å gjøre noe i ditt land også.
-Det sitter fire tørste gutter fra Notodden Blues Festival i restauranten din akkurat nå, de vil gjerne ha deg og bandet ditt til Norge?
-Okay, håper de koser seg.
OBS: Vi kan skrive under på at de koste seg, runde etter runde. Mens de ventet på Bass-Bill.
tom.stalsberg@dagbladet.no

RULLER VIDERE: Bill Wyman nyter livet uten The Rolling Stones. Han har gitt ut flere soloskiver og et par bøker, og er klar med sin tredje plate sammen med The Rhythm Kings.