Billedboka - den viktigste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets viktigste bøker blant hundrevis som utkommer?

Billedbøkene!

Fordi de er barnets første møte med kunst. Bortsett fra bildene som henger på veggen hjemme eller i barnehagen. Der er ikke alle like godt vant. Norge har ingen tradisjon i kunstformidling. Dagens foreldre har gjennomgått en skole så å si fri for undervisning i kunst og kultur. Dermed er også mange forutsetningsløse i å forstå at kunsten, fargene, fantasien, er like viktig som godt pålegg på brødskiva. Sjela trenger også føde. Men gjennom vår karrige, matnyttige oppdragelse er kunsten og estetikken kommet til slutt, som pynten på bløtkaka.

Billedboka er ikke ny i Norge, den har eksistert i årtier, men først de seinere år aner man en politikk i forlagene med bevisst satsing på billedboka, der de innhenter samtidskunstnere med originalitet og karakter til å illustrere. Samtidig er samarbeidet mellom forfatter og kunstner blitt tettere. Jeg tror ikke at man i samme grad som før først lar forfatteren skrive en tekst, før man henvender seg til en billedkunster. Nå samarbeider forfatter og illustratør oftere om både idé og utforming. Som resulterer i nye dimensjoner, der ord og bilder utfyller hverandre.Kjennetegnet på en god billedbok er at bildene i seg selv er så fantasieggende, så spennende, så detaljrike og originale at barnet som ennå ikke kan lese, får mat til fantasien og gjennom den kan lage sine egen historie. Det kan man i bilder som står stille, i motsetning til alle dem som flimrer forbi i fjernsynskanalenes tvilsomme tilbud til barn og i dataspillenes hurtige bildekaos. Forlagene skal æres for innsatsen de gjør for billedboka. Men kjør nå ikke sikkert løp ved å bruke de samme kunstnerne igjen og igjen. Det finnes mange begavelser der ute som har noe å gi.

Også i år sender forlagene ut så mange gode billedbøker at det er vanskelig å velge. Fordi barnebøker ennå er for dyre, får de enkelte familier bare tilgang til noen få, hvis man ikke nøyer seg med å ha dem til låns fra bibliotekene. Men er en billedbok virkelig god, kommer behovet for å eie den. Noe man stadig kan vende tilbake til og dikte videre i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer