Billedlig talt

To veteraner har skapt en sår og vakker billedbok. Gullen er for brått blitt innviet i de voksnes seksualitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arild Nyquist har skrevet en hjerteskjærende tekst om den unge piken som er blitt/har gjort seg selv blind. Hun har sett for mye. I stedet lever hun med bildene på innsiden av øynene. Hun lager sin egen indre verden, hvor det er vakrere. Der er en god mor, hunden og fuglen. Og Gullen drømmer om en øy.

Vi mer enn aner forklaringen. Det er naturlig å lese dette som en incesthistorie. Mor er mest som en drøm, mens far er fysisk til stede, vennlig han også, men med dyp stemme: «Ta av deg kjolen, jeg vil se hvor stor du er blitt.» En gang laget far brann i kroppen hennes, og det var da hun ble blind.

Beskytter

Det er hva man kaller «sterk kost». Nyquists store fortrinn er den språklige følsomheten han beveger seg med. Han bruker språket til både å beskytte og avsløre. Han beskytter ved å fortelle at noe fortsatt kan være vakkert etter krenkelsen, uten at dét må være en livsløgn. Han beskytter ved å vise at et språk kan romme respekt. En bok om overgrep må ikke nødvendigvis selv være et overgrep på leseren.

Dette er en billedbok, og uten å forringe illustratøren, er de beste bildene språklige. Språkbilder på forskjellige nivåer blander seg i hverandre og lager en tekst som er åpen for lesemåter. Boka er også urolig, og derfor følelsesmessig forstyrrende. Dette er eminent prosalyrikk, hvor setningene fortsetter etter punktum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer