Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jordan Peterson

Billettene til Oslo-foredraget er revet vekk: - En rockestjerne

Den kontroversielle kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson solgte ut Oslo Konserthus på én time.

OMSTRIDT: I oktober holder Jordan Peterson foredrag for 1380 nordmenn i et fullstappet Oslo Konserthus. Foto: Mark Peterson / Redux / NTB Scanpix
OMSTRIDT: I oktober holder Jordan Peterson foredrag for 1380 nordmenn i et fullstappet Oslo Konserthus. Foto: Mark Peterson / Redux / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er kanskje nettets største akademiske kjendis, med nesten 64 millioner visninger på Youtube, og til høsten kommer han til Oslo. 23. oktober inntar den omstridte kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson et fullstappet Oslo Konserthus. Billettene ble lagt ut for salg forrige fredag, og få timer seinere var samtlige 1380 plasser utsolgt. De ordinære billettene forsvant i løpet av én time.

- Både politiske rådgivere og debattanter, som ikke pleier å være så barnslig begeistret, legger ut bilde av billettene sine på sosiale medier, som om det var billetter til The Rolling Stones. «Se på meg, jeg fikk billett!» Han er en rockestjerne, sier sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness til Dagbladet.

Med selvhjelpsboka «12 Rules For Life: An Antidote to Chaos» har Peterson toppet flere bestselgerlister, og foredragene hans selger ut arenaer verden over. Blant Petersons fanesaker, er kampen mot politisk korrekthet.

- Jeg nekter!

Etter en serie Youtube-videoer kalt «Professor mot politisk korrekthet», skjøt Petersons popularitet på internett i været.

Her gikk han blant annet hardt ut mot en kanadisk lov som han mente ville pålegge ham, som professor ved Universitetet i Toronto, å tiltale transkjønnede studenter med kjønnet de selv identifiserer seg med, i stedet for «han» eller «henne» basert på biologisk kjønn

«Jeg nekter!», utbrøt professoren. Reaksjonene på nettet, blant studenter og i akademiske miljøer lot ikke vente på seg. Seinere har blant annet Bjørn Stærk i Morgenbladet hevdet at han feiltolket loven, men da hadde populariteten hans på nettet allerede eksplodert, spesielt blant unge menn.

- Håndhevet monogami

Ikke lenge etter at han slapp selvhjelpsboka økte kontroversen rundt Peterson i kjølvannet av Toronto-angrepene i april, hvor Alek Minassian drepte ti personer. Rett før angrepet la drapsmannen ut et innlegg på Facebook som tydet på at motivet var kvinnehat.

Kort tid etter sa Peterson i et intervju med avisa The New York Times at slike angrep skjer når unge menn ikke har partnere, og mange tolket uttalelsene dit hen at Peterson selv støttet en variant av terroristens ideologi om «seksuell omfordeling», det vil si tvungen tildeling av partnere til unge, enslige menn.

- Løsningen på at menn faller utenfor er håndhevet monogami, mente Peterson.

Da journalisten lo av påstanden, svarte han:

- Du ler. Det er fordi du er kvinne.

Peterson har seinere tatt avstand fra terroristens ideologi, og uttalt at sammenlikningen er misforstått.

- Konspirasjonsteori

Eivind Trædal, bystyremedlem i Oslo for Miljøpartiet de Grønne, er blant dem som er kritiske til den kontroversielle professoren.

- Selv om han selv modererer språkbruken sin, har han også lefla med tankegods som likner veldig på den type radikal ytre høyre-retorikk som vi kjenner fra blant annet Fjordmanns skriverier og Breiviks manifest. Han har tidligere delt konspirasjonsteorier, blant annet via ytre høyre-nettstedet «The Daily Caller,» og han delte nylig en eldre artikkel av «hvit makt»-skribenten Steve Sailer, sier han.

Han mener Peterson fremmer en konspirasjonsteori om at akademikere og progressive er en del av en sammensvergelse med vonde hensikter.

- En underliggende teori synes å være at sosiale bevegelser har en skjult agenda. Når han sprer ideer om at feminister eller antirasister er en del av et marxistisk komplott, demoniserer han meningsmotstandere. Det er paradoksalt siden han ofte har argumentert for at han og meningsfellene hans blir demonisert. Han har opprettet sin egen form for politisk korrekthet der han setter merkelapper på folk, sier han.

Aldrede hvite menn

Sosiolog Kjetil Rolness tror Peterson treffer en nerve i samtida for mange.

- Jeg tror mange opplever ham som en mann som tør å si ifra om det mange opplever som en galopperende galskap på venstresiden: Politisk korrekthet, sensur av språk, noplatforming (se faktaboks), stempling av politiske motstandere og generelle anslag mot ytringsfriheten, sier han.

Rolness mener dette utgjør bakteppet for Petersons enorme popularitet.

- Når det da kommer en professor som erklærer seg som politisk ukorrekt, nekter å bruke nye pronomen på transpersoner, og som snakker ut mot politiseringen av forskningen, treffer det en nerve. Mange avfeier kunnskapen og visdommen til aldrende hvite menn basert på deres kjønn og hudfarge. Jeg tror mange har ventet på at det skulle komme noen som sier disse tingene høyt.

- GALSKAP: Sosiolog Kjetil Rolness ser på Jordan Peterson som en motreaksjon til den amerikanske venstresiden. Foto: NTB Scanpix.
- GALSKAP: Sosiolog Kjetil Rolness ser på Jordan Peterson som en motreaksjon til den amerikanske venstresiden. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Rolness mener nøkkelordet er identitetspolitikk (se faktaboks.)

- Peterson mener identitetspolitikken ikke bare er feil, men at den i ytterste konsekvens fører til totalitarisme, både på høyre og venstresiden, sier han.

- Rydd rommet ditt

Rolness tror mange ikke skjønner at Peterson også er kritisk til høyreekstreme.

- Mange ser på ham som en «representant for hvite menn». Det er en total misforståelse. Han er allergisk mot all gruppetenkning, og det å avvise folks meninger på bakgrunn av identitet.

Rolness mener Jordan Peterson fyller tre viktige roller: For det første er han politisk ukorrekt, for det andre snakker han om ting som kjennetegner mennesket og det tredje aspektet er Peterson som psykolog og selvhjelpsguru.

Rolness tror alle tre har blitt populære fordi de representerer noe «forfriskende annerledes» fra det mange er vant til å høre.

- Legg til et klima hvor mange er lei av politisk korrekthet, kombinert med en ny generasjon unge menn som faller mer og mer utenfor enn før, så begynner det å likne en forklaring på Petersons popularitet.

- Uredelige journalister

Rolness tror mange menn har fått høre fra «politisk korrekt hold» at det er de som er problemet

- Det er et budskap som kan være ganske frustrerende og provoserende hvis du føler deg maktesløs fordi du faller ut av utdanning, arbeidsliv og familieliv, sier han.

Han mener mesteparten av kritikken mot Peterson er misforstått, og at «svært skeptiske, svært vrangvillige og til dels uredelige journalister» ofte bekrefter det Peterson sier om politisk korrekthet. Likevel ser han problematiske sider ved professoren.

- Han burde vært mye tydeligere på å kritisere alt-right-bevegelsen (se faktaboks.) Det kommer stort sett bare fram når han blir presset av journalister. Han sier han er mot all form for ekstremisme, men så er han liksom ferdig. Han skulle tatt et mye tydeligere oppgjør med identitetspolitikk på høyresiden.

Vinnerformelen

Eivind Trædal i MDG har en litt enklere teori om Petersons popularitet.

- Det virker som han har klart å finne en vinnerformel ved å i første omgang tilby en enkel selvhjelpslitteratur som mange sikkert har godt av.

- Det som har gjort ham kontroversiell er at han har kasta seg inn i kulturkrigen. Det han driver med er identitetspolitikk for majoriteten. Han selger en historie om at unge hvite menn er ofre, og at vi må slå tilbake mot en eller annen trussel, enten det er «Social Justice Warriors» (se faktaboks) eller såkalte nymarxister (se faktaboks). Han hadde neppe vært så populær hvis det ikke var for de identitetspolitiske kontroversene.

Trædal mener det er liten tvil om at Peterson har et stort publikum blant ytterliggående på høyresiden.

FARLIG: Eivind Trædal mener Jordan Peterson lefler med tankegods som minner om Breiviks manifest. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FARLIG: Eivind Trædal mener Jordan Peterson lefler med tankegods som minner om Breiviks manifest. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Farlig tankegods

Søndag skrev Trædal om Petersons bruk av uttrykket «kulturmarxisme» på Facebook, og knyttet debatten rundt Peterson til den norske debatten om høyreekstremisme etter 22. juli.

- Det er to forklaringer på 22. juli: Enten var det ren galskap, eller så var det en ekstrem tolkning av ideer som eksisterer rundt oss, og som man kan og bør kritisere fordi de har dette destruktive potensialet.

- Ideene om at bevegelser som feminisme, antirasisme inngår i en marxistisk konspirasjon som holder på å ødelegge vesten var grunntanken til Breivik. I den grad det dukker opp i forskjellige former andre steder, inkludert hos Jordan Peterson, må det tiltales og kritiseres. Det betyr ikke at Peterson er i ledtog med Breivik, men det betyr at han tilsynelatende urkritisk sprer farlig tankegods.

Trædal tror ikke Peterson har reflektert over dette selv

- I blodtåka i kulturkrigen går det fort en kule varmt. Det er fint å gi unge menn selvtilliten tilbake. Det problematiske er i hvor stor grad det ser ut til å handle om å skape fiendebilder, sier han.

- Det interessante er at han klarer å skape et fenomen som favner så bredt at det ikke engang ekskluderer de mest ekstreme fløyene, og det mener jeg er fordi han har flørta med det tankegodset som ligger lengst ut på høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!