Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Billettselgerne nekter å gi opp

Oslo (ANB): Det skal bli forbudt å videreselge billetter til overpris. Likevel nekter bransjen å gi opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billettkontoret er en av aktørene som videreselger billetter til en høyere pris enn det arrangøren tar. Billettansvarlig Sam Kumar tror ikke et forbud mot svartebørssalg vil ta knekken på selskapets markedsplass.

– Det er selgerne som selv bestemmer prisene og bruker oss som en markedsplass. Derfor er det kundene - og ikke vi - som i lengden vil bli skadelidende av dette forslaget. Grunnen er at vi baserer oss på et gebyr for å formidle en tjeneste. Det kan variere fra 50-100 kroner per billett, sier Kumar til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Overpris

Likevel er det et faktum at Billettkontoret selger for eksempel billetter til Bruce Springsteen-konserten i Oslo Spektrum 29. oktober til nesten fire ganger så mye som pålydende, nemlig 2.664 kroner. De dyreste sitteplassene kostet 800 kroner da konsertarrangør Gunnar Eide Concerts la dem ut for salg i forrige uke.

Det er nettopp denne typen salg kulturminister Trond Giske (Ap) ønsker å forhindre med lovforslaget mot svartebørs som han sendte ut på høring tirsdag.

Daglig leder i Gunnar Eide Concerts, Rune Lem, er svært glad for lovforslaget, og mener at Billettkontoret er en av dem som nå må endre praksis.

– Vi får mange telefoner fra kjøpere som føler seg lurt av nettsteder og annonser som virker halvoffisielle. Hvis de har kjøpt billetter til en konsert av et billettfirma som driver med videresalg, får de ikke refundert mer enn pålydende pris fra oss, sier han.

Reservering

KAN BLI SLUTT: Trond Giske ønsker å forby videresalg av billetter. Foto: SCANPIX
KAN BLI SLUTT: Trond Giske ønsker å forby videresalg av billetter. Foto: SCANPIX Vis mer

Et av tiltakene Gunnar Eide har tydd til for å bekjempe svartebørssalg er kontantbetaling på bestilling av billetter på nettet. Tidligere var det mulig for alle å reservere. Det har arrangøren nå kuttet ut den første uken etter at salget begynner.

– Ordningen fungerer. Nesten alle kjøper kontant nå. Det er sikkert mulig å iverksette flere tiltak, men hvis alle billettene skal påføres personlige navn på innehaveren, og legitimasjon er påkrevd ved inngangen, vil køene bli veldig lange, sier Rune Lem.

Kjøp og salg

Billettkontoret er en markedsplass hvor det kjøpes og selges billetter.

– Vi ønsker å gjøre kundene våre oppmerksomme på at billettene de kjøper kan ha enn høyere pris enn det som er påført billetten fra arrangøren, sier Sam Kumar.

Han tror Billettkontoret har en framtid, også etter et eventuelt forbud.

– Hvis du sitter på seks billetter til en konsert, men av jobbmessige årsaker ikke kan gå, er det bedre å henvende seg til oss om videresalg til veiledende pris enn å kaste billettene i søpla, mener Kumar.

Mindre attraktive

Forbrukerrådet tror ikke at en aktør som Billettkontoret vil være like konkurransedyktig med et svartebørsforbud.

– For billettselgeren må det være enda mer attraktivt å oppsøke andre og mindre kostbare markedsplasser på nettet. Å benytte seg av denne formidlingstjenesten vil medføre et tap på et videresalg av billetter, sier jurist Jon Andreas Lange.

Han antar at det vil være lov å kunne kreve et gebyr mot videresalg av billetter til pålydende pris, men presiserer at han ikke har finlest kulturministerens forslag.

– Jeg tror ikke denne typen salg rammes av definisjonen overpris, sier han.

(ANB)