Billigbøkenes store måned

Ferietid er - som julilista ettertrykkelig viser - billigboktid. Og det er ingen tvil: Kongen av de tusen strandbager, ryggsekker og sykkelvesker heter Erlend Loe.

I påvente av Loes kommende roman «L» har bokkjøperne sommerproviantert «Naiv. Super.» (96) og «Tatt av kvinnen» (93) helt til topps på salgslistene. Videre kan ytterligere to mannlige forfattere notere dobbeltplassering, Henning Mankell (tre noteringer sist) og Nick Hornby med gjennombruddsromanen i Norge «High Fidelity» fra 1996 og «Gutter er gutter» fra 1998. Med sine skildringer av identitets- og kontaktsøking innenfor en ramme av fotball, popmusikk og andre tidstypiske referanser, appellerer engelske Hornby i likhet med Loe åpenbart til et ungt og etter hvert stort publikum.

  • Gode gamle Tolkien samt «Bridget Jones' dagbok» til redusert pris er tilbake blant bestselgerne, men julilistas lille sensasjon er norsk: Jan Wieses inntreden på 14. plass med billigutgaven av «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede». Da den den gang 62 år gamle Wiese romandebuterte med denne boka i 1990, hadde han arbeidet i Cappelen i 30 år, halvparten av dem som adm.dir., og først som førtidspensjonist fikk han tid til å dyrke sitt eget forfatterskap for fullt. «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede», en dramatisk flerlagsfortelling med ytre ramme lagt til Roma i 1989, fikk strålende mottakelse både her hjemme og ikke minst i Danmark, der Berlingske Tidende fastslo at selv ikke Umberto Eco kunne ha gjort det bedre.
  • Fordrevne siden junilista er litt overraskende Bergljot Hobæk Haffs «Sigbrits bålferd» og dertil Gøril Wikers «Leve livet». Anne-Lise Boges «Mistanken» (bok nr 8 i «Arvesynd»-serien) forsvant mer oppskriftsmessig, etter å ha vært helt oppe på tredjeplass måneden før. Ut gikk også titlene «Blodtypedietten», «Vinden er min mor» og «Bortført» («Amerika» 36).