Debatt: Barnefattigdom

Bill.mrk. «Milliardær søkes»

Det er skolestart for mange elever i disse dager. Ikke alle ønsker å fortelle hva de har gjort i sommer, men grunnen kan være en annen enn du tror.

TRENGER PENGER: Christian Ringnes sponset 5 millioner til kunst ved Sjøholmen i Sandvika, en samling på 11 statuer under vann. For min del tenker jeg at tallet 11, det er like mange som på et fotballag i bydelen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRENGER PENGER: Christian Ringnes sponset 5 millioner til kunst ved Sjøholmen i Sandvika, en samling på 11 statuer under vann. For min del tenker jeg at tallet 11, det er like mange som på et fotballag i bydelen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Meninger
Ola B. Mannsåker
Ola B. Mannsåker Vis mer

Asle Toje skrev nylig i Morgenbladet 16. august at de rike klumper seg sammen på Nordstrand. Toje skriver at Norges eliter blir stadig dårligere integrert. I A-magasinet 17. august skriver Elin Hurum om «Frogner on the sea» og om «Frogner-trikken» som går mellom Gardermoen og Nice. I Antibes risikerer man å møte naboen i kampen om de dyreste solsengene nærmest havet. Det blir historier av slikt.

Sosiodemografiske variabler binder oss ikke bare sammen. Ulikheter i variablene skiller oss også fra hverandre. Segregering er ikke et uttalt politisk mål for noe politisk parti. Samfunnsutviklingen er likevel tydelig.

Kan du forestille deg en omvendt virkelighet, der barn som faktisk har vært på reise, ikke ønsker å fortelle om det? Barn flest ønsker ikke å skille seg ut. Derfor forteller ikke alle elever om ferien sin. De reisende barna er tause fordi flertallet ikke har vært noen steder. Det er virkeligheten i noen deler av Oslo. Segregeringen fortsetter.

I Søndre Nordstrand har summen av politisk bevilgede penger de facto gått opp de siste fire årene. Politikk virker og kan løse samfunnsutfordringer. Vi som bor her, ser likevel behovet for mer. Utfordringene er komplekse, omfattende og mangeartede. Det vil ta mange år før politisk bevilgede penger vil kunne dekke det reelle behovet for utjevning. Avstanden mellom dem som har og de som ikke har, er rett og slett for stor.

På den lokale skolen spiller barna fotball. De snakker ofte om å bytte klubb. Klubbene i nabobydelen har gode sponsorer og lokker med tilbud om cuper og akademi med ansatte trenere – og sponsede sko. For noen barn kan dette være nok. De vil skifte klubb – inntil de oppdager hva tilbudet faktisk vil koste dem.

Milliardærer bruker egne penger som de vil. Budstikka har tidligere skrevet om at Christian Ringnes sponset 5 millioner til kunst ved Sjøholmen i Sandvika. Noen har glede av denne kunstsamlingen, som består av en samling på 11 statuer under vann. For min del tenker jeg at tallet 11, det er like mange som på et fotballag i bydelen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.