KOMMENTARER

Oljesøl i departementet:

Bill.mrk: Presise oljetall

Oljemyndighetene går på smell etter smell. Det lover dårlig for oljeeventyrets avsluttende kapitler.

TALLSMELL: Oljemyndighetene går på tallsmell etter tallsmell. Fortsetter det sånn, kan det norske oljeeventyret ende som Goliat-utbyggingen. Preget av støy, usikkerhet og skandaler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
TALLSMELL: Oljemyndighetene går på tallsmell etter tallsmell. Fortsetter det sånn, kan det norske oljeeventyret ende som Goliat-utbyggingen. Preget av støy, usikkerhet og skandaler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Å feilinformere Stortinget er ikke noe en statsråd tar lett på. For litt over en uke siden måtte likevel Olje- og energiminister Terje Søviknes bite i det sure eplet og innrømme at informasjonen han hadde kommet med ikke stemte.

Det hele begynte med at SV-veteranen Heikki Eidsvoll Holmås, før han forlot Stortinget i høst, rakk å stille statsråden det skriftlige spørsmålet «Hvilken oljepris er nødvendig for at staten skal sitte igjen med positiv nåverdi (gå i pluss) ved Goliatutbyggingen?».

I Søviknes svar, som tikket inn for et par uker siden, kunne han opplyse at samlet vil feltet gå i pluss i løpet av 2019 eller 2020, og at den nødvendige oljeprisen for at feltet skal gå i pluss ligger på om lag 50 dollar per fat i gjennomsnitt.

Det viste seg å ikke stemme. Etter spørsmål fra oljetidsskriftet Upstream måtte statsråden snu. Søviknes hadde basert seg på tall fra operatøren Enis regnskap, som viste anslag for når Eni ville gå i pluss, etter skatt. På grunn av gunstige skatteregler er ikke bildet det samme for den norske stat. I det oppdaterte svaret var tidspunkt forskjøvet til 2022, mens hvilken oljepris som skal til for å gjøre utbyggingen lønnsom for fellesskapet står fortsatt ubesvart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer