Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Billy ble sensurert

- Jeg pleide å bli utsatt for navlesensur. Når jeg tegnet damer i bikini, utstyrte jeg dem alltid med en navle. Men den ble klippet vekk før seriene kom på trykk. Mannen som klippet dem vekk for tegneseriebyrået, samlet faktisk navlene i en liten boks som han kalte for Billy's navleboks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mort Walker (77) har tegnet serien Billy i 50 år. I disse dager utgis praktboka «Billy 1950- 2000», en stor samling av Mort Walkers striper opp gjennom åra. Nå er han i Oslo på vei til den årlige Raptus-tegnseriefestivalen i Bergen.

Han har gjennom åra lagd 15600 striper og 2600 helsides Billy-serier og er den mest utbredte serietegneren på kloden. Og han vant navlekrigen:

- Jeg fikk ikke engang lage navle på kokken. Men en dag i 1965 lot jeg kokken motta et lass med appelsiner. Kassene var pyntet med bikinijenter, selvsagt med navle. I tillegg hadde alle appelsinene navler. Da ga de opp å klippe. Fra da av var navler tillatt.

Leserkrav

- Hva med den sexy frøken Fryd, som vekker generalens attrå?

- Det har vært en del strid om henne også, men hun har overlevd - etter krav fra leserne.

Mort Walker har tegnet fra han var guttunge, men ideen til livsverket Billy fikk han først da han ble innkalt til hæren under andre verdenskrig. Etter å ha vært overalt, fra infanteriet til flyvåpenet, ble han sendt til Italia i krigens sluttfase.

- Der ble jeg satt til å etterforske krigsforbrytelser blant soldatene: voldtekt, tyveri, mord og så videre. Deretter ble jeg gjort til sikkerhetssjef og fikk ansvaret for å transportere rundt 20000 tyske krigsfanger tilbake til hjemlandet via Sveits.

Absurd

- Billy derimot har aldri vært ute i krigen?

- Nei, da ville noen bli drept, og det er ikke spesielt morsomt. Men det er noe med dette at man i militæret setter folk som er totalt uforberedt og ukyndige til å utføre de mest kompliserte oppgaver. Dette fører til de mest absurde situasjoner. Jeg pleier å si at hæren skriver alle vitsene mine for meg. Alle som har vært i nærheten av det militære, kjenner seg igjen i Billy-serien.

- Får du mye respons fra soldater?

- Jeg får brev fra alle som har med latterlige idiotregler å gjøre: byråkrater, politifolk og så videre. Den lille mannen i hæren er en klassisk figur, og jeg skriver om hvordan han klarer å holde ut i hverdagen.

SOLDATENES VENN: Mort Walker i Gardeleiren, sammen med potensielle Billy-typer. Soldatlivet er noenlunde likt kloden over.