Biltur til molboland

Tilfeldigvis: Både NRKs «Forbrukerinspektørene» og TV2s «Rikets tilstand» brukte nøyaktig den samme reportasjeoppskriften i går kveld. Ingrediensene er greie nok: Man tager en bilentusiastisk avgiftspolitiker og blander vedkommende med en eller flere dustete bilavgiftsregler etter smak.

Begge hadde gått til Arbeiderpartiets avgiftspolitiske talsmann, Erik Dalheim. NRKs Snorre Tønset nøyde seg med å tilsette en enkelt avgiftsregel. TV2s Svein Torgersen klinte til med en hel neve full av avgiftsidioti - og fikk årets beste sitat ut av det:

Sitatklassiker

- Det er ikke noen bevisst tanke bak det, det er bare slik det blir , innrømmet Dalheim.

Da hadde vi med Torgersens pedagogiske fortellerglede blitt forklart det utrolige i at en og samme bil stiger i pris fra 200000 til 460000 kroner når seteantallet økes fra to til åtte, mens nøyaktig samme bil ramler ned på 290000 når ytterligere to seter settes inn. Skal de virkelig romslige storfamiliebilene komme ned i vettug pris, må de bygges om i Norge - for å tekkes et regelverk som krever plass til en fiktiv kasse i bagasjerommet. Resultatet blir et baksete som blir for trangt for alle over 1,20.

Torgersen viste en rekke paradokser med stor og underholdende tydelighet. Ekstra gøy ble det når vi stadig kikket innom avgiftssnekker Dalheims egen garasje, der han med stor entusiasme framviste sin egen, avgiftsfrie grombil: en Messerschmitt fra 1955. Dessverre ga han ingen gode svar på Torgersens gjentatte spørsmål: - Hvorfor har vi laget slike regler? Dalheims pinlige innrømmelse ble stående som det eneste svaret, sannsynligvis fordi det ikke finnes noen bedre.

Gratisreklame

Verre gikk det med Tønset hos FBI: Han viste at den samme Dalheim velsigner fullt avgiftsfritak for den gigantiske, ultraforurensende femseteren Ford Excursion, fordi den veier så mye at den i Norge blir regnet som lastebil. Så langt alt vel. Men han ville også vise at politikeren er glad i bil. Dermed fikk Dalheim prøvekjøre Forden - og bruke rikelig av sendetida på å lovprise dollarglisets mange finesser, mens han forsikret at han ikke gidder å bruke tida si på å tette avgiftssmutthullet.

- Det er jo en utrolig fin komfort, altså, sa politikeren med stjerner i øya. Mens Ford-selgeren i bakgrunnen gned seg i hendene, og villig la ut om differensialbrems og air condition.

Dermed kom følelsen av at det denne kvelden var NRK som bød på reklame-tv.