Bin Ladens skygge over Syria

Ingress

Meninger

EN NY og farlig utvikling er på gang på den syriske slagmarken. Nå slåss ikke bare opprørssoldater mot president Bashar Assads regime, men det foregår kamper mellom opprørerne internt. På den ene sida står soldater fra Den frie syriske hær, FSA, på den andre al-Qaida-grupper som i stor grad består av hellige krigere fra utlandet. Den al-Qaida-tilknyttede gruppa Den islamistiske stat i Irak, ISI, har lenge operert i Syria og slo seg tidligere i år sammen med den militante al-Nusra-fronten som består både av utenlandske hellige krigere og syrere. ISI opererer nå i Syria under navnet ISIL, den islamistiske stat i Irak og i Levanten, og målet er å opprette en strengt religiøs stat. Mange av de utenlandske jihadistene har krigserfaring både fra Afghanistan og Irak og er langt mer effektive enn de fleste FSA-brigadene. De har også større tilgang til våpen og forsyninger, ikke minst fra rike tilhengere på Den arabiske halvøy.

FLERE FSA-LEDERE er den siste tida blitt drept av de militante islamistene, men det toppet seg i forrige uke da Kamal Hamami, en av lederne i FSA, regelrett ble henrettet sammen med sin bror. I forrige uke skal al-Qaida-gruppene ha tatt kontroll over fem områder som FSA hadde tilkjempet seg fra Assad-styrkene. I helga har det vært kamper flere steder. Hamami ble henrettet fordi han var «vantro», og ifølge rapporter som er kommet ut innfører de to al-Qaida-gruppene et beinhardt islamistisk styre i områdene de kontrollerer. Fredag sa en FSA-leder at drapet på Hamami var en krigserklæring, men i går understreket andre FSA-topper at de ikke hadde erklært jihadistene krig. Det skal også være splittelse innen FSA om hva man skal gjøre for å stanse den farefulle utviklingen som først og fremst tjener Assad.

SKAL FSA HA noe som helst håp om å få våpenhjelp fra Vesten, er de nødt til å ta et oppgjør med ISIL og al-Nusra-fronten. Men araberstatene, spesielt på Den arabiske halvøy, har også et stort ansvar. Osama bin Laden fikk støtte fra styrtrike saudi-arabere uten at myndighetene så ut til å gripe inn. Nå må styret i Riyadh og også i de andre oljerike arabiske hovedstedene gjøre alt de kan for å få stanset støtten til jihadistene som kjemper i Syria. Det er vel neppe noen som ønsker at det skal oppstå et nytt Afghanistan på syrisk territorium.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.