Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bin Ladens talerør?

Er den arabiske tv-stasjonen al-Jazeera talerør for Osama Bin Laden, eller en viktig medieaktør i et globalt mediesamfunn. Alfred Fredsfestival arrangerer seminar med debatt om det nye mediebildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 11. september har vi lært å kjenne en ny medieaktør. Qatar-baserte al-Jazeera er møtt med skepsis i visse kretser i USA og andre vestlige land. Er kanalen bare et propagandaredskap, eller er den en ny viktig kilde i et komplisert verdens- og mediebilde?

Alfred Fredsfestival ønsker å sette fokus på endringen i det globale mediebildet. Hva er medias og journalisters rolle og utfordringer i lys av dagens situasjon, og hva blir de største utfordringene i tida fremover? Hva skjer når en arabisk tv stasjon blir en slags hovedkilde til vestlige medier?

- Qatar-baserte al-Jazeeras inntreden i vestlig media tydeligjør behovet for flere perspektiver i mediebildet, sier en av initiativtakerne til seminaret Torstein Nybø, styreleder i Stiftelsen Media 19.

-Fremfor alt er kanalen kjent for sin uredde journalistikk, og evnen til å sette fokus og spørsmålstegn ved problemer som få andre i den arabiske verden torde, sier han.

al-Jazeera er ikke ny. Kanalen ble startet over restene etter BBCs forsøk på å starte en arabisk-språklig tv-kanal. al-Jazeera journalisten Ahmed Kamel kommer på seminaret for å fortelle om sine tanker rundt den rollen al-Jazeera har fått, og den posisjonen de som nyhetsformidlere er i. Grunner egentlig vestens skepsis på trusselen stasjonen er mot monopoliseringen av nyhetsvinkling i verden idag?

Det blir innledninger og paneldebatt med foruten Ahmed Kamel, blant andre Professor Helge Rønning ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og utenriksredaktør Tomm Kristiansen i NRK.

Hele Norges coronakart