Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bind for øynene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ LEDERPLASS 09.06 leverer Dagbladet en saftig bredside mot Human Rights Service (HRS). Et hovedankepunkt skal være at HRS behandler saker som berører innvandrere og nordmenn med utenlandsk bakgrunn, samtidig som den er en rent norsk organisasjon: «Hvorfor har Stortinget valgt å støtte en rent norsk organisasjon i integreringsarbeidet, når det særlig blant 2. generasjons innvandrere finnes mennesker som nødvendigvis vet langt bedre hvor skoen trykker?» Denne formuleringen vil nok overraske både HRSs ansatte med minoritetsbakgrunn og HRSs store nettverk av kontakter i minoritetsmiljøene, og jeg regner med at disse selv vil korrigere Dagbladet. Selv ønsker jeg å ta opp et annet høyst problematisk aspekt ved nevnte artikkel. Et nødvendig, men uutalt premiss for Dagbladets argumentasjon er at det i visse tilfeller foreligger en relevant forskjell mellom etniske nordmenn og nordmenn med innvandrerbakgrunn hva angår visse former for kompetanse. Det samme premisset ligger til grunn for en lederartikkel 10.06, der redaksjonen argumenterer for at én kvalifiserende egenskap ved Manuela Ramin-Osmundssen kanditatur til lederstillingen i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, er hennes minoritetsbakgrunn. Vi kan altså fastslå at redaksjonen mener det finnes sammenhenger der det finnes relevante forskjeller mellom etniske nordmenn og minoritetsgrupper. Greit!

MEN DENNE erkjennelse står i skarp motsetning tilselve det filosofiske bunnpunktet i Dagbladets HRS-oppgjør. Dagbladet vil forklare oss at det er en forutsetning for at integrasjonen lykkes at vi slutter å snakke om «dem» [altså innvandrerne] og slutter å snakke om hva «de» er; vi må ikkeskille mellom «oss og dem»! Men hvis Dagbladet tror at man kan løse integrasjonsproblemer ved å sette kork for vanlig tankevirksomhet og å utslette det begrepslige skillet mellom demman ønsker integrert, har ikke avisen bare grovt overvurdert hva man kan utrette ved hjelp av definisjoner, men har også viklet seg inn i en idiotisk og selvmotsigende posisjon. Dette er i og for seg ikke overraskende. Det har lenge vært klart at Dagbladet har kjørt på intellektuell autopilot i innvandrings- og integreringsspørsmål. Det som kan bli spennende er å se om Dagbladet også rommer hoder som kan tenke nytt, eller om redaksjonen heller holder stø kursmot historiens skraphaug - med bind for øynene og flagget til topps!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!