Bind ham til regnskogen

Norge har signert en frihandelsavtale med Brasil på verst tenkelige tidspunkt. Den må stoppes i Stortinget, og endres, slik at den tvinger Brasil til å ta vare på Amazonas.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Video: AP. Vis mer
Meninger

Kampen mot klimaendringer og tap av natur har mange utfordringer, men få er så konkrete som det som nå skjer i Amazonas. Avskogingen økte med 278 prosent i juli i år, sammenliknet med samme måned året før. Samtidig herjer skogbrannene. Amazonas er midt i skogbrannsesongen, og i år er det 83 prosent flere branner enn på samme tid i fjor. NASA mener brannene er på gjennomsnittlig nivå, men dette har likevel trolig en klar sammenheng. Romfartsorganiasjonen NASAs satelittbilder viser at brannene skjer langs transportveiene inn til, og i ytterkant av, områder hvor det har vært økt hogst og etablering av jordbruk. En av forskerne sier til Assosiated Press at tømmer som er hugget og lagt til tørk, nå er antent. Det er altså menneskelig aktivitet som først og fremst forårsaker brannene, ikke klimaendringer.

Det positive halmstrået i denne økologiske krisen er at det er en politisk styrt utvikling, igangsatt av president Jair Bolsonaro. Dermed kan den bekjempes med politiske virkemidler. Likevel har Norge nå trolig kastet bort en av de mest åpenbare mulighetene vi har.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Norge har, gjennom EFTA, forhandlet om en frihandelsavtale med de såkalte Mercosur-landene, som inkluderer Brasil. I forbindelse med den dramatiske avskogingen og brannene er det kommet krav fra flere politiske partier og organisasjoner i Norge om at denne avtalen må inneholde elementer som stopper raseringen av regnskogen. I et innlegg i Financial Times denne uka, argumenter den norske økonomiprofessoren Bård Harstad for at EU må gjøre det samme. EU er i tilsvarende forhandlinger med Mercosur, hvor det allerede er inne forpliktelser om at partene må følge opp Parisavtalen. Harstad påpeker at dette åpenbart ikke er nok. Det må trykkes på de knappene som virker. Det må inn konkrete krav om at lover om skogbevaring igjen styrkes i landet og følges opp med håndheving, at urfolksrettigheter respekteres og at utviklingen overvåkes på en gjennomsiktig og troverdig måte. Det er disse faktorene president Bolsonaro har svekket under sitt styre. Målet hans har vært å styrke landbruksproduksjonen og den kommersielle utnyttelsen av skogen, en utvikling som i så fall vil dra nytte av en handelsavtale. Det gjør skogbevaring til en relevant faktor i forhandlingene, og en realpolitisk mulighet overfor en brasiliansk president som vil være lite villig til å lytte til ideelle oppfordringer.

Seint i går kveld kom det meldinger om at Norge og EFTA-landene nå har signert avtalen med Mercosur. Den er omtrent som opptenningsved. Det skjer på et merkelig tidspunkt – akkurat i dét presset mot Brasil er i ferd med å bygge seg opp. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har gjennom uka først avvist, så uttalt seg uklart om å legge inn krav til regnskogbevaring i avtalen. Det står i kontrast til skarpe uttalelser fra flere europeiske ledere, blant andre president Emmanuel Macron i Frankrike. Han vil gå imot en EU-avtale med Mercosur på grunn av utviklingen i Amazonas, og har varslet at avskogingen vil være et hovedtema når G7-landene møtes i Biarritz denne helga. Alle som vil, forstår hvor viktig dette er. Amazonas kalles «verdens lunge», fordi den produserer 20 prosent av oksygenet i verden. Det er uklart hvor mye mer avskoging den tåler før den slutter å produsere regnmønstrene som skogen selv er helt avhengig av. Uten den vil Amazonas kunne bli omdannet til en tørr savanne, med ugjenkallelige konsekvenser. Målene i Parisavtalen vil være umulige å nå.

Det er nå stor, internasjonal oppmerksomhet og politisk press rundt denne saken, og Norge må kaste seg på. Det vil være helt oppsiktsvekkende om Norge, som tok initiativ til regnskogfondet og har utbetalt 8,3 milliarder til Brasil for å bevare skogen, legger seg på en svakere linje i denne saken. Etter signalene denne uka er det all grunn til å tro at EUs handelsavtale med Mercosur vil bli stoppet i EU-parlamentet, det samme bør skje når vår avtale skal ratifiseres i Stortinget. Den kan ikke godkjennes før det er på plass konkrete krav som stopper avskogingen. Ikke kast bort dette forhandlingskortet. Bolsonaro må bindes til masta, i form av et sprell levende tre i Amazonas.

OBS: Denne lederartikkelen avviker fra dagens lederartikkel i papiravisa. Den ble skrevet før det ble klart at avtalen med Mercosur og EFTA var i havn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.