BISETTES I DAG:  Jon Bing døde 14. januar. I dag bisettes han i Kampen kirke. bing ble 69 år. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISETTES I DAG: Jon Bing døde 14. januar. I dag bisettes han i Kampen kirke. bing ble 69 år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Bing evnet å se inn i framtida uten å få panikk

Juristen og forfatteren bisettes nå.

KAMPEN KIRKE / OSLO (Dagbladet): 14. januar sovnet Jon Bing inn. Han ble 69 år.

Juristen, forfatteren og professoren bisettes i Kampen kirke i dag klokka 14.00. Snøen daler ned på Kampen da venner og bekjente tar en siste farvel med Bing.

- Bing er stort tap for norsk kulturliv. Han var en sympatisk mann, som jeg ble kjent med da vi begge var i USA. Han var en likendes kar, og en praktisk anlagt akademiker, som skjønnsomt utførte sitt virke. Et stort tap. Hans allsidighet må ikke glemmes, sier William Nygård, tidligere forlagssjef og administrerende direktør i Aschehoug.

- Uten panikk Kunt Olav Åmås, statssekretær i Kulturdepartementet er også til stede i Kampen kirke for å ta farvel med Bing i dag.

- UTEN PANIKK:  Odd Einar Dørum er til stede i Jon Bing bisettelse i dag. Han mener Jon Bing evnet å se inn i framtida uten å få panikk.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UTEN PANIKK: Odd Einar Dørum er til stede i Jon Bing bisettelse i dag. Han mener Jon Bing evnet å se inn i framtida uten å få panikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mitt første møte med science fiction og Bing var den norske tv-sereien «Blindpassasjer» seint på 70-tallet. Jeg har møtt han mange ganger senere, og Bing var en generøs person og en viktig bidragsyter innenfor litteraturformidling. Han satt som leder av Norsk kulturråd i åtte år, og har vært med på å utforme norsk litteraturpolitikk, sier Åmås til Dagbladet.

Politiker og sosionom Odd Einar Dørum er ett år eldre enn Bing, og hans familie flyttet til Trondheim i 1950. Den tidligere ministeren og Venstre-lederen er til stede i Bings bisettelse i dag.

- Bing var en veldig leken og framtidsrettet person. Vi gikk nesten på skolen sammen. Bing evnet å se inn i framtida uten å få panikk, sier Dørum til Dagbladet da han er på vei inn i kirka. 

- Foregangsmann Bing ble født i Tønsberg, men vokste opp i Trondheim. Han ble dr. juris i 1982, og regnes som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk. Han bragte også, sammen med Tor Åge Bringsværd, science fiction-sjangeren inn i den norske litteraturen allerede på 60-tallet.

- STORT TAP:  I dag bisettes juristen og forfatteren Jon Bing i Kampen Kirke. William Nygaard mener hans bortgang er et stort tap for norsk kulturliv.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- STORT TAP: I dag bisettes juristen og forfatteren Jon Bing i Kampen Kirke. William Nygaard mener hans bortgang er et stort tap for norsk kulturliv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De to startet også opp Aniara, en forening for sciencefiction-interesserte, og de to har gitt ut flere bøker og antologier som «Bing & Bringsværd».

- Alle som kjenner Jon vet at han ikke har hatt helt topp helse i det siste. Men vi ventet likevel ikke på dette. Jeg syns det er veldig, veldig trist, sa Jon Wessel-Aas, partner i Bing Hodneland Advokatselskap, da dødsfallet ble kjent.

Ridder Bing var en svært produktiv mann, og har flere titalls utgivelser bak seg.

I 1983 fikk han Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere. Det for utviklingen av fagområdet rettsinformatikk. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1999, var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet. I tillegg har han vunnet flere forfatterpriser - blant annet Rivertonprisen og Brages hederspris.

- UTFORMET NORSK LITTERATURPOLITIKK:  Statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås mener Bing var med å utforme norsk litteraturpolitikk. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UTFORMET NORSK LITTERATURPOLITIKK: Statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås mener Bing var med å utforme norsk litteraturpolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Juristen og forfatteren Bing hadde også en rekke verv, og var blant annet leder for Personvernnemnda, formann i Norsk filmråd og leder av Norsk kulturråd.

BISETTES I DAG:  Forfatter, jurist og professor Jon Bing bisettes i dag. Bing ble 69 år. 
Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX
BISETTES I DAG: Forfatter, jurist og professor Jon Bing bisettes i dag. Bing ble 69 år. Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX Vis mer