Biobankloven - til pasientens beste?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN NYE BIOBANKLOVEN

har som formål å sikre at prøvemateriale fra pasienter utnyttes til individets og samfunnets beste. Selv om problemet her i landet er for lite forskning på biobanker, og pasientene ikke har klaget på tingenes tilstand, er loven meget streng. En overdreven paternalisme og byråkratisering vil gjøre det svært vanskelig eller umulig å gjennomføre visse typer medisinske forskningsprosjekt. I lengden taper pasientene på dette.

Lov om biobank trådte i kraft 1. juli 2003, og regulerer innsamling, oppbevaring og behandling av biologisk materiale fra pasienter og friske personer. Lovens intensjon er at biobanker skal «utnyttes til individets og samfunnets beste», og at loven skal bidra til å legge til rette for forskning «på en etisk forsvarlig måte». Slik loven er utformet er fellesskapets interesser, det vil si hensynet til et avansert, forskningsbasert helsevesen, satt til side, og sikringen av individets råderett over avgitt materiale er blitt misforstått paternalisme. Vi har fått en av verdens strengeste biobank-lover - uten å forstå hvorfor dette er nødvendig. Hvilket trusselbilde er det pasienten skal vernes mot? Vi har ikke hørt at norske pasienter har lidd overlast gjennom forskning på avgitt materiale, og vil påstå at det største problemet i denne sammenheng er at det forskes for lite på disse prøvene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.