Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Biodrivstoff

Biodrivstoffberegninger med realistiske premisser

Premissene for mine beregninger er i tråd med det internasjonale klimapanelets anbefalinger, og beregningene er i samsvar med Miljødirektoratets egne.

GUL ENG: Raps, som her på en eng i Danmark, er fremdeles det mest brukte råstoffet i biodrivstoffet som brukes i Norge. Foto: NTB Scanpix
GUL ENG: Raps, som her på en eng i Danmark, er fremdeles det mest brukte råstoffet i biodrivstoffet som brukes i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Et leserinnlegg i Dagbladet 9. april 2017 av journalist Erik Martiniussen inneholder flere feil bør korrigeres. Temaet er klimaeffekter av budsjettavtalens planlagte opptrapping av matbasert biodrivstoff til 12 prosent i 2020, og mine beregninger som viser at utslippene øker som følge av dette.

Martiniussen mener at beregningene jeg har gjort bygger på tvilsomme premisser som få andre legger til grunn, og at Miljødirektoratets beregninger av det samme gir motsatt resultater. I begge tilfeller tar Martiniussen feil. Premissene for mine beregninger er i tråd med det internasjonale klimapanelets anbefalinger, og beregningene er i samsvar med Miljødirektoratets egne.

Miljødirektoratet publiserte nylig et utkast til en utredning om utslippseffektene av biodrivstoffsatsingen i budsjettavtalen. Det er fullt samsvar mellom mine og direktoratets regnemåter. Også Miljødirektoratets beregninger viser at Norges bruk av matbasert biodrivstoff øker utslippene.

Martiniussen mener også at mine beregninger bygger på tvilsomme premisser, ved at jeg inkluderer utslipp fra såkalte indirekte areaendringer (indirect land use change, ILUC). Det er i dag helt vanlig å inkludere ILUC-utslipp i denne typen beregninger. Dette gjør nå også Miljødirektoratet, etter anbefaling fra det internasjonale klimapanelet. I sin siste hovedrapport (kapittel 11, side 835) skriver klimapanelet (min oversettelse): ”Den [..] globale virkningen av bioenergi på global oppvarming kan bare vurderes i et helhetlig perspektiv som også inkluderer […] ILUC-utslipp ”.

Martiniussen kritiserer meg videre for at jeg i SSB-notat 2017/16 ikke inkluderte den planlagte bruken av såkalt avansert biodrivstoff i mine beregninger. Imidlertid er situasjonen enn så lenge at rundt 97 prosent av det biodrivstoffet vi bruker i Norge (og i verden) i dag er konvensjonelt, matbasert biodrivstoff. Budsjettavtalen legger også opp til at bruken av slikt matbasert biodrivstoff i Norge skal fordobles. Da har det selvstendig interesse å se på utslippseffektene av denne bruken og denne delen av budsjettavtalen.