LEDER

Biodrivstoff:

Biodrivstoffets janusansikt

Vi kan lykkes med den ambisiøse politikken for biodrivstoff, men da må det settes inn tiltak mot det som truer dens legitimitet. Palmeoljen er nissen som følger med på lasset.

ØDELEGGELSER: Flyfoto fra mars i år av regnskog i Indonesia som er svidd av og klargjort til å bli palmeoljeplantasje. Den gode nyheten er at omsetningen av avansert biodrivstoff øker kraftig. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Flyfoto fra mars i år av regnskog i Indonesia som er svidd av og klargjort til å bli palmeoljeplantasje. Den gode nyheten er at omsetningen av avansert biodrivstoff øker kraftig. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fredag før helga kom Miljødirektoratet med sin årlige rapport om bruken av biodrivstoff i Norge. Den inneholdt både opprørende og oppløftende nyheter. Det er viktig å få med seg begge deler, slik at utviklingen kan dyttes videre i riktig retning. Biodrivstoffet vil vi sannsynligvis være helt avhengige av, skal vi nå klimamålene.

Norge har satt seg høye mål når det gjelder innblanding av biodrivstoff på norske tanker. I Jeløya-erklæringen sier regjeringen at 40 prosent av alt drivstoff skal være biodrivstoff innen 2030.

For selv om Norge har en ambisiøs politikk for elektrifisering av bilparken, med mål om at alle nye personbiler fra 2025 skal være nullutslippsbiler, vil det være mange fossilbiler som fortsetter å rulle på veiene i årene etter - i tillegg til tungtransporten der nullutslippsteknologien ikke er kommet like langt. Avansert biodrivstoff vil kutte utslippene betydelig i forhold til fossilt drivstoff. Alle nye fabrikker som produserer avansert biodrivstoff skal dokumentere 60 prosent lavere klimagassutslipp for sine produkter, sammenliknet med fossilt drivstoff. EU-kommisjonen har foreslått å stramme inn dette ytterligere fra 2020.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer