IKKE GOD NOK:  Biografien «Dronningen», som Ingar Sletten Kolloen har skrevet om Dronning Sonja, vurderes til å være for dårlig av Kulturrådet til å bli distribuert på norske bibliotek. Foto: Gyldendal
IKKE GOD NOK: Biografien «Dronningen», som Ingar Sletten Kolloen har skrevet om Dronning Sonja, vurderes til å være for dårlig av Kulturrådet til å bli distribuert på norske bibliotek. Foto: GyldendalVis mer

- Biografien om dronning Sonja for dårlig for norske bibliotek

Årets mest populære bok ikke god nok.

(Dagbladet): 10. oktober kom biografien om dronning Sonja. «Dronningen» er en svært påkostet bok fra forlaget Gyldendal, og biograf Ingar Sletten Kolloen har jobbet med den i flere år.

Boka ble massivt omtalt da den ble lansert, og den har ligget inne på bestselgerlista for generell litteratur i hele åtte uker. Fortsatt ligger den på førsteplass, som den mest solgte boka.

Men til tross for stor popularitet, er den ikke blitt innkjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning til norske biblioteker. Det skriver Aftenposten i dag. 

- Nåøye Kulturrådet vurderer bøkene etter kvalitet, og har funnet «Dronningen» til å være av for lav kvalitet, skriver avisa.

- Ja, vi ser aldri på opplag eller mulige salgssuksesser. Nåløyet er trangt. Vi tar bare inn 20-25 prosent av de bøkene det søkes for. Det er de litterære kvalitetene ene og alene som er grunnlaget for vurderingen, sier utvalgsleder Dag Gjestland til Aftenposten, på spørsmål om rene kvalitetkriterier er bakgrunnen for vurderingen.

Biografien har nå et opplag på 65 000 eksemplarer, og troner på toppen av bestselgerlista sammen med en bok om tenåringsidolet Justin Bieber og Joralf «Snåsamannen» Gjerstads tredje bok på Gyldendal.

Kolloen tar refuseringen fra Kulturrådet med ro, og er ikke redd for at det norske folk ikke får tak i historien om dronning Sonja.

- Boka er kjøpt opp av mange biblioteker i store mengder, og jeg har hørt at flere tusen står på venteliste for å få tak i den. Den er trykket i 65 000 eksemplarer, og jeg er ikke redd for at den ikke når ut, sier Kolloen til Dagbladet.

- Ikke skuffet Han forteller at han selv sitter i Kulturrådet, og sier til Dagbladet at han ikke er skuffet.

- Jeg forsvarer innkjøpsordningen og måten det blir gjort på. Det er en kjent sak at det er for få midler til sakprosa, og utvalget gjør så godt de kan. Det har gått en debatt om inhabilitet i Kulturrådet den siste tida. Dette er et godt tegn på at det ikke er noe problem, da de ikke kjøper inn Norges mest populære bok, som er skrevet av meg, sier Kolloen, som ikke har noe om innkjøpskomiteen å gjøre.

- Hva tenker du om at de mener den er for dårlig?

- Jeg vet ikke hvordan de har tenkt, men jeg ville gjort samme vurdering selv, og ikke prioritert de mest populære bøkene, men heller kjøpt inn smalere litteratur, som bibliotekene ikke kjøper inn selv, sier Kolloen.

Redaksjonssjef i Gyldendal, Jan Swensson, syns derimot at det er merkelig at boka ikke blir distribuert til folkebibliotekene via Kulturrådet.

- Vi synes det er veldig rart at Kulturrådet ikke vil kjøpe inn en av de bøkene som selger aller best i Norge akkurat nå. Både de litterære kvalitetene og den store etterspørselen, burde tilsi at den ble gjort tilgjengelig på bibliotekene, sier Swensson til Aftenposten.

Slottet ønsker ikke å kommentere biografi-nullingen av Kulturrådet til Dagbladet.