DEBATT

Debatt: GenØk

Bioteknologi kan løse mange av de utfordringene vi står overfor i dag

Derfor er det viktig for GenØk at både risikoaspekter, etikk og samfunnsnytte blir vurdert, slik at det blir en robust og trygg teknologiutvikling.

FORKLARER: Direktør ved GenØk - Senter for biosikkerhet, Anne Ingeborg Myhr, forklarer hva forskningssenteret driver med. Foto: Edvard Kristiansen 
FORKLARER: Direktør ved GenØk - Senter for biosikkerhet, Anne Ingeborg Myhr, forklarer hva forskningssenteret driver med. Foto: Edvard Kristiansen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet den 11. oktober stilles spørsmålet: Hvem er GenØk, og hva driver de med? GenØk – Senter for biosikkerhet er en forskningsstiftelse som holder til i Tromsø. I artikkelen fremkommer det mange misforståelser om hva GenØk er, hva vi gjør, og hvilken kunnskap vi frambringer.

Vår visjon er trygg bruk av bioteknologi, og vi fokuserer spesielt på miljø-, helse- og samfunnsmessige konsekvenser ved anvendelse av bioteknologi. GenØk driver forskning, rådgivning, internasjonal kompetansebygging og undervisning innen fagfeltet biosikkerhet, og har et spesielt fokus på genmodifiserte organismer og de nye teknologiene som kommer, som for eksempel genredigering og syntetisk biologi.

GenØk er finansiert gjennom statsbudsjettet (11,9 millioner i 2016) og konkurranseutsatte midler fra Norges forskningsråd og EU-systemet.

Bioteknologi kan løse mange av de utfordringene vi står overfor i dag innenfor helse, miljø og matproduksjon. Det er derfor viktig for GenØk at både risikoaspekter, etikk og samfunnsnytte blir vurdert, slik at det blir en robust og trygg teknologiutvikling.

Da kan man redusere risikomomenter og dermed fremme biosikkerhet. Dette perspektivet er også nedfelt i den norske genteknologiloven. En teknologisk mulighet betyr ikke at en alltid har full oversikt over konsekvensene.

Et prosjekt ved GenØk som involverer bruk av vannlopper har blitt kritisert. Vannlopper er et modelldyr som brukes i økotoksikologisk forskning. Prosjektet ble startet opp med midler fra Forskningsrådet og resultatene har blitt publisert etter kvalitetssikring av fagfeller i internasjonale tidsskrifter. Det vil si at forfatterne ikke bedømmes ut fra navn eller ståsted , men selve arbeidet gjennomgås nøye av andre forskere som jobber innen samme fagfelt. Er kvaliteten god nok, så blir arbeidet publisert.

Dette er slik all internasjonal forskning bedømmes, og det er svært overraskende om det skulle være et problem at GenØk jobber på denne måten.

GenØk har en bred prosjektportefolio og fokuserer blant annet på:

• Kartlegging av antibiotikaresistensgener i enkelte naturlige miljø. For å vurdere effekten av bruk av antibiotikaresistensgener i GM-planter er det viktig å kartlegge forekomst av slike gener i naturen før den eksponeres for GMO med slike resistensgener.

• Utvikling av nedbrytbare biomolekyler som kan brukes i stedet for kjemikalier til å rense drikkevann og avløpsvann. Dette prosjektet utføres i samarbeid med Universitetet i Fort Hare i Sør-Afrika.

• Undersøkelse av hvordan genmodifiserte vaksiner (basert på virus og DNA plasmid) kan brukes med minst mulig risiko for helse og miljø. Slike vaksiner er spesielt relevant for forebygging av enkelte virusinfeksjoner.

• GMOer som er tilpasset til bruk under norske forhold. Et eksempel er et prosjekt på GM-poteter som kan redusere dagens bruk av sprøytemidler. Den 10. oktober arrangerte vi et åpent møte sammen med Bioteknologirådet i Oslo om denne GM-poteten.

• Samfunnsnytte og bærekraft ved bruk av genteknologi og nanoteknologi, marin bioprospektering og genressurser.

Ved siden av forskning driver GenØk med rådgiving innen genteknologifeltet, og ansatte deltar og har blitt oppnevnt i nasjonale komiteer, som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og Bioteknologirådet.

Siden 2003 har GenØk også arrangert kurs for deltagere fra utviklingsland, samt utført forskningssamarbeid med utviklingsland. Vi har videreført et prosjekt i Zambia hvor Veterinærinstituttet allerede hadde bygd opp et GMO-deteksjonlaboratorium. Vår oppgave var å lære de ansatte på laboratoriet hvordan en detekterer om en plante er genmodifisert.

GM-planter som kan løse problemer knyttet til klimaforandringer og lokale dyrkningsforhold kan over tid være viktige i mange utviklingsland. Derfor har GenØk drevet kursvirksomhet om trygg bruk av GMO, slik at land i sør kan ta et selvstendig valg med hensyn til om de ønsker å godkjenne slike planter. Nå er det et spesielt fokus på syntetisk biologi. Dette er en ny teknologi som kan revolusjonere bioteknologi og fremme mer målrettet endring eller genmodifisering av planter.

De to siste kursene som GenØk har arrangert har vært om syntetisk biologi og har vært i samarbeid med NIBIO (Ås). Disse kursene ble holdt i Indonesia og Sør-Afrika.

Som en forskningsstiftelse er det viktig for GenØk at de ansatte har faglig frihet. Samtidig skal forskningen og rådgivingen vi driver kvalitetssikres. Det gjøres ved at vi konkurrerer om midler via forskningsråd og andre instanser, og at resultater som publiseres er i internasjonale tidsskrifter som har anerkjente kvalitetssikringsprosesser, slik som fagfellevurdering. Holder ikke forskningsprosjektene mål, blir de stoppet og ikke publisert.

Det er utvilsomt mange oppfatninger av hvordan god forskning skal utføres, samt hvor og hvordan resultater publiseres. Det er viktig å være oppmerksom på mulige interessekonflikter og hvordan ulik teknologioppfatninger påvirker tolkninger av behovet for forskning på GMO.

Genøk leverer kunnskap som benyttes som grunnlag for å forstå hvordan GMO skal vurderes i henhold til genteknologiloven i Norge, og i Europa i henhold til det omfattende risikovurderingsdokumenter som EFSA utarbeider og internasjonalt i henhold til FN protokoller om biologisk mangfold og biosikkerhet (Cartagenaprotokollen).

Dersom man ønsker ytterligere informasjon, samt oversikt over ansatte og kunnskapen de generer (artikler, rapporter og høringer) finner man det på vårt nettsted eller gjennom direkte kontakt. Det er langt bedre enn å ta utgangspunkt i rykter og misforståelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer