Bip-generasjonen

Er du en Per Ulv eller en Bippe Stankelbein? Pass deg, for svaret ditt vil først og fremst avsløre hvor gammel du er.

NEW YORK (Dagbladet): Og husker du ikke hvilke tegneseriefigurer jeg snakker om, kan jeg minne deg om stankelbeinet som raser rundt i USAs sørdvestlige ørkenområde med en heseblesende og alltid tapende ulv etter seg.

  • Det begynte da en yngre venn fra Norge fortapte seg i Per Ulv-trøyer i Warner Bros.' store varemagasin på Manhattan. Det lyste i øynene hans. Helten var funnet. Hvorfor Per Ulv? spurte jeg vantro. Det er vel opplagt, var svaret. Per Ulv klarer aldri å fange Bippe Stankelbein, men Per gir seg aldri. Optimismen hans er fantastisk, fortsatte min venn på 30 år. Og jeg husket plutselig Jan Erik Volds setning fra 60-åra som ble min ledetråd i mange år: «Det er håpløst og vi gir oss ikke.»
  • Svaret fikk jeg uker etter turen til Warner Bros.

Washington Post hadde plutselig en forklarende artikkel illustrert med den optimistiske taperen Per Ulv og den ansvarsløse tåpen Bippe Stankelbein. Skribenten hadde fått det glatte lag av sine studenter da han påsto at Bippe sto for det antiautoritære. At Per Ulv var symbolet på foreldre, politi, dressautoriteter og selveste Richard Nixon for 68-generasjonen. Han avslørte raskt at han var 50-og-noe, men halehenget til X-generasjonen, studentene hans, hadde en helt annen forklaring.

  • Per Ulv forsøker hele tida å møte motgangen, sa de. De syntes synd på Per. Bippe har ingen personlighet, fortsatte studentene. Bippe er en 68-er. Han får alt gratis og føler seg ikke ansvarlig for annet enn seg selv. Han har bare flaks.

Bippe, sa de, Bippe er et fjols som raser ansvarsløst rundt uten å kunne si annet enn Bip-Bip. Den sleipe jævelen slipper alltid unna. Per Ulv derimot, er en skapning som har satt seg et mål uansett hvor håpløst det måtte synes.

  • Teknologimillionærene litt over 30 holder derimot en knapp på Bippe. Selv Bill Gates er en Bippe, mener de. Det samme er Michael Dell. Men alle som protesterte mot globalisering for de få på WTO-møtet i Seattle før jul er Per Ulvs venner, sier de unge og nyrike.

Er du Pip eller Sylvester? Daffy eller Elmer? Tom eller Jerry? Det handler om ståsted.

Stol ikke på noen over 30 år. Bip, Bip.