Birken - også en arena for adrenalinkick og sjekking

- Klart at noen finner hverandre.

PALL MED BØKER: Thor Gotaas har skrevet en tykk bok om Birkens historie, her mottare han en pall med bøker. Foto: Anders Grønneberg
FAKTA OG ANEKTOTER: Thor Gotaas viser fram boka på nesten 600, som kommer blir gitt ut mandag.Foto: Anders Grønneberg
VEL FRAMME: Birkebeineren skistadion, Lillehammer, lettere kaotisk inn mot målplassering og i målområdet.Foto: Torbjørn Grønningt

Treningsstudioer er blitt moderne sjekkesteder. Det er ikke på byen du treffer en parter, men på diverse nettsteder for dating - på Sats og Elixia og den slags.

Svette og testosteron Denne helga fikk forfatter Thor Gotaas en pall med bøker plasset utenfor porten. Vi snakker om den nye boka om Birkebeinerrekkets historie, «Birken, historen om det seige slitet» - den 25. boka fra 50-åringens penn.

Det er visstnok ikke bare adrenalin, blod og svette det handler om, men også noe testosteronen på «ville veier veier».

- Jo, kvinner og menn finner hverandre på Birken også, sier Thor Gotaas, om etter at kvinnene kom med og gradvis utgjør en større deltakergruppe på den årvisse slitet - 54 km mellom mellom Rena og Lillehammer.

- Å være med på Birken og i treningsgrupper er veldig sosialt. Det er klart at her finner single mennesker hverandre.

Ikke edru Nå forteller Thor Gotaas hele rennets historie - et renn han kjenner bedre enn de fleste, siden han har deltatt hele 23 ganger. Boka inneholder bilder, fakta og anektoter - ikke minst om friskusen «Hjerpa», John Hjerpen, som visstnok var påvirket av alkohol under rettet.

- Han ble blant de fem beste, og vel framme tok han opp lommelerka, sier Gotas.

- Det er også folk som er blitt skilt på grunn av for stor Birken-interesse. Det fins mange egoister som prioriterer rennet og setter alt annet til side, sier Gotaas.

- De som delter i Birken er friskuser. Skikkelig robuste folk. Mye tøffere enn vanlige mosjonister. Det gjelder både kvinner og menn, sier Gotaas, som kjenner veldig mange i miljøet.