Birollenes mester

Lars Wikdahl (74) er Nationaltheatrets eneste livstidsansatte. I løpet av 50 år er han blitt en uerstattelig institusjon, som skuespiller og intendant med ansvar for alt det seremonielle ved teatret. Etikette er hans mellomnavn.

Wikdahl («Ingen tør kalle meg Lars. Jeg er dis med alle mennesker.») har vært med i hver eneste forestilling av «Reisen til julestjernen» siden 1950. 800 ganger har han stått på scenen i det populære stykket.

- Jeg elsker «Julestjernen». Det er en vidunderlig forestilling hvor jeg har hatt forskjellige roller. Men alle var små, altså.

For Wikdahl er en birollenes mester. Statistroller med få eller ingen replikker er hans domene.

«Wikdahl-rolle»


- En gang kom en fornærmet skuespiller opp på teatersjefens kontor og sa: «Jeg kan ikke spille denne rollen. Den er altfor liten. Det er en Wikdahl-rolle.» Siden har vi snakket om de store rollene, de mindre rollene og Wikdahl-rollene, forteller Lars og knegger.
- Jeg har spilt 42 tjenere. Jeg kunne begynt som kelner når som helst!

Julens klatretur

På Nationaltheatret er Lars Wikdahl en sjuende far i huset. Han er på hils med alle, og kjenner hver krik og krok i bygget.

- Flere ganger er jeg blitt spurt om jeg ikke kan lære opp en etterfølger. «Ikke tale om,» sier jeg da. Herfra skal jeg bæres ut. Og jeg tar teatrets hemmeligheter med meg.

Teatret har gått i blodet på ham. Hver eneste dag må han ned for å se at alt blir gjort som det skal.

- Jeg kan ikke holde meg unna. Ut på ettermiddagen begynner det å krible i beina. Man blir preget av teatrets spesielle døgnrytme, vet du.

Presis klokka ni 1. juledag tar han sin årlige klatretur opp på taket på Nationaltheatret.

- Da har vaktmesteren fri. Og noen må heise flagget! Vi er jo en offentlig bygning.

Travelt

Som intendant har Lars ansvaret for at alt foregår på riktig måte ved festforestillinger, kongebesøk og mottakelser.

- I det siste har det vært fryktelig travelt. Avdukingen av Wenche Foss-bysten i foajeen, 80-årsdagen hennes og Nobelkonserten. Det kan bli litt meget. Og disse amerikanske superstjernene kan jeg ikke noe med. En av dem forlangte at vi skiftet ut møblene i garderoben hennes tre ganger før hun var fornøyd. Kan du tenke deg!

Gir kurs i etikette

Sånne nykker gjør Lars forarget. Han elsker Nationaltheatret, og de som ikke deler hans trofaste kjærlighet kan finne seg et annet sted å opptre.

Når kongeparet melder sin ankomst, er det også Lars som har overoppsynet.

- En gang hadde vi ny teatersjef, ny direktør og ny styreformann. Da måtte jeg gi dem et kurs i etikette.

Ingenting er nemlig overlatt til tilfeldighetene når kongen kommer.

- Man skal hilse etter rang, og man skal alltid stå på kongens venstre side. Det er jo elementært, sier Lars Wikdahl.