Birth

Psykologisk thriller om reinkarnasjon

FILM: «Birth» har skapt nesten-skandale i det nymoralistiske USA. Årsaken er en scene der Nicole Kidman sitter naken i et badekar, idet en 10 år gammel gutt kommer inn på badet, kler av seg og hopper oppi til henne. Han sier at han er mannen hennes.

Scenen er helt aseksuell. Den er foruroligende av helt andre årsaker. Jonathan Glazers film handler om reinkarnasjon, og 10-årige Sean (Cameron Bright) setter de kalde blå øynene i Anna (Kidman) og insisterer på at han er en annen Sean, mannen hennes som falt om og døde under en joggetur i Central Park for 10 år siden.

«Hvordan likte du kaka, herr Reinkarnasjon?» spøker Annas mor (Lauren Bacall) i et selskap der gutten trenger seg inn. Men Anna begynner å tro på ham. Nicole Kidman har en fantastisk, ordløs scene der hun sitter i en konsertsal og kameraet hviler i close-up på ansiktet hennes i flere minutter og man ser tydelig vekslingen mellom tvil og vantro i ansiktet hennes.

Annas nye forlovede (Danny Huston) blir så rasende på dette insisterende barnet at han gyver løs på ham, og sånn sett er han en av de få i denne filmen som agerer noenlunde troverdig, om ikke rasjonelt.

Det er vanskelig å behandle et metafysisk fenomen som reinkarnasjon i et realistisk format, det er tross alt ingen grøsser eller sci-fi vi her snakker om.

Når det likevel holder sånn noenlunde, skyldes det Kidmans og ikke minst lille Camerons spill.

TVIL OG TRO: Nicole Kidman i «Birth».