VAR KRITISK: Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, syntes ikke særlig om forestillinga «I Guds namn». Den skulle ha blitt vist for 16 ungdomsskoler i Hordaland. Etter at Nordhaug skrev et kritisk debattinnlegg, har flere skoler avlyst.
Foto: Erlend Aas  / NTB scanpix
VAR KRITISK: Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, syntes ikke særlig om forestillinga «I Guds namn». Den skulle ha blitt vist for 16 ungdomsskoler i Hordaland. Etter at Nordhaug skrev et kritisk debattinnlegg, har flere skoler avlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Biskop advarte mot religiøs forestilling - nå avlyses den

- Det er en form for overgrep.

(Dagbladet): I forbindelse med at det er 200 år siden Grunnloven ble signert, skulle forestillingen «I Guds namn» ha blitt spilt for elever ved 16 ungdomsskoler i Hordaland.

Slik blir det ikke. Så langt har sju av skolene valgt å ta forestillingen av plakaten, skriver Bergens Tidende i dag.

- Ikke lei meg Avlysningen skjer i kjølvannet av at BT 21. januar i år trykket et debattinnlegg, der Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug stiller seg svært kritisk til teaterstykket.

Biskopen mener blant annet at forestilingen framstiller de religiøse eksemplene som «ekstreme» og «noe farlige», og at handlingen er «virkelighetsfjern».

- Mitt engasjement i denne saken er at jeg så en forestilling, og på bakgrunn av den skrev et innlegg i BT, hvor jeg mente at dette var en forestilling som ga et veldig forvrengt, karikert og lite relevant bilde av hva norsk ungdom må forvente å oppleve i kristen sammenheng i dag. Tre unge skjebner ble formidlet, og to av dem synes jeg var så fortegnet at det skapte et veldig negativt bilde av kristendom og religion generelt, sier Nordhaug til Dagbladet.

I stykket fortelles det tre historier: Den ene omhandler en 13 år gammel jente som skal gifte seg med Jesus. Den andre omhandler en gutt som har vokst opp i en menighet, og forteller historien om den religiøse oppveksten hans og hvordan han etter hvert bryter med sin pastor-far og menigheten. Den siste handler om en lesbisk jente, som opplever sin kjærlighet som syndig og forsøker å ta sitt eget liv.

Biskop Nordhaug hadde ikke sett for seg at innlegget hans skulle få dette utfallet, men synes ikke det er særlig trist:

OMSTRIDT: Flere har reagert på hvordan religion framstilles i teaterstykket «I Guds namn». Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Hordaland teater
OMSTRIDT: Flere har reagert på hvordan religion framstilles i teaterstykket «I Guds namn». Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Hordaland teater Vis mer

- Jeg er ikke lei meg. Stykket er uegnet, det er dårlig teater i forhold til sitt formål, som er å skape samtaler mellom skoleeveler om religion. Jeg synes det er uheldig hvis kristne elever i ungdomsskolen får se dette, og må forsvare noe de overhodet ikke kjenner igjen. Mitt innlegg var ingen oppfordring til å avlyse, avlysningene har skjedd på eget initiativ fra rektorene, uten at jeg har vært i kontakt med noen av dem.

- Overgrep «I Guds namn» er skrevet og regissert av Nils P. Munk, og er kjøpt inn av Den kulturelle skolesekken ved Hordaland fylkeskommune. 

- Vi synes det er veldig leit at flere skoler avlyser. Kunst- og kulturtilbudet vi sender ut til skolene er et tilbud til elevene. Vi må ha tillit til at elevene selv er i stand til å gjøre seg opp en mening om stykket. De skal ikke pålegges å like det, men må få sjansen til å være med og reflektere rundt det. Det er en forestillingen som er godt tilrettelagt for konstruktiv samtale mellom skuespillere, elever og lærere, sier seksjonsleder for kunst og kunstformidling i fylkeskommunen, Ronny Skaar, til Dagbladet.

I tillegg til å bli framført på ungdomsskoler, vises stykket på Logen teater, der det hadde hadde urpremiere 16. januar. Ifølge Hordaland teater har det som formål å undersøke hvordan religion kan misbrukes som et maktmiddel overfor barn og unge.

Teatersjef Trond Birkedal synes lite om at flere skoler har valgt å avlyse forestillingen.

- Det verste er at elevene ikke får danne seg sin egen mening om dette stykket. I stedet velger ­lærerne på ungdommenes vegne. Det er en form for overgrep, sier han til BT.

Overfor Dagbladet utdyper han:

SYNES IKKE NOE OM DET: Teatersjef Trond Birkedal ved Hordaland synes ikke særlig om at lærerene tar avgjørelser på vegne av elevene når det gjelder «I Guds namn». 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SYNES IKKE NOE OM DET: Teatersjef Trond Birkedal ved Hordaland synes ikke særlig om at lærerene tar avgjørelser på vegne av elevene når det gjelder «I Guds namn». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Rektorer på skolene tar stilling til noe de ikke har sett. De gjør et valg på elevenes vegne, som er en form på sensur, bare basert på biskopens uttale. De gir ikke ungdommene ytringsfrihet, og gir dem ikke mulighet til å oppleve hva denne forestillingen egentlig handler om. Det er et teaterstykke, en ytring gjennom kunstnerisk form, noe biskopen ikke har begrep om eller forholder seg til på noen måte, sier Birkedal til Dagbladet.

«Egner seg ikke» Eirik Sukke, lærer ved St. Pauls skole i Bergen, sa seg enig i flere av biskop Nordhaugs uttalelser gjennom et debattinnlegg i samme avis.

«Jeg mener stykket ikke egner seg for 8.-klassinger.», skriver han.

Dagbladet har vært i kontakt med Eirik Sukke, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

Faksimile: Bergens Tidende
Faksimile: Bergens Tidende Vis mer