DEBATT

Debatt: Bistand

Bistand er en viktig brikke

Skal vi løse verdens utfordringer og oppfylle FNs bærekraftsmål må myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet spille på lag. Bistand er en del av løsningen.

TV-AKSJONEN: Dronning Sonja slår av en prat med jentene som sang i barnekoret på Tøyen under hennes besøk av frivillige som mobiliserer til årets TV-aksjon for CARE førstkommende søndag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TV-AKSJONEN: Dronning Sonja slår av en prat med jentene som sang i barnekoret på Tøyen under hennes besøk av frivillige som mobiliserer til årets TV-aksjon for CARE førstkommende søndag. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Skal vi løse verdens utfordringer og oppfylle FNs bærekraftsmål må myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet spille på lag. Bistand er en del av løsningen.

Tiden da mange trodde at norsk utviklingshjelp skulle redde verden er heldigvis forbi. Heldigvis, fordi bistand alene ikke løser de store utfordringene verden står overfor. Men jeg sier også heldigvis fordi bistand, når den brukes riktig og forventningene er realistiske, er en viktig brikke i det store puslespillet for en bedre verden.

Stadig oftere blir næringslivets rolle i dette framhevet, gjerne som en motsats til hjelpeorganisasjoner. Der sistnevnte av noen oppleves som en bremsekloss, kan næringslivet flytte kapitalstrømmer, skape arbeidsplasser og utvikle teknologi i en forrykende fart.

Jeg er blant dem som mener næringslivet må få en mye større rolle i å oppnå bærekraftsmålene, og at private selskaper er avgjørende hvis vi skal nå målene i tide. Det er økonomisk vekst som skaper arbeidsplasser og setter hele samfunn i stand til å arbeide seg ut av fattigdom.

Samtidig er det en falsk motsetning å sette næringslivet og bistandsbransjen opp mot hverandre. Begge deler er viktig nettopp fordi de har til dels forskjellige målsettinger, som gjør at de tar ulike hensyn og utfordrer hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer