Bistand med risiko

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I debatten om hvordan bistanden skal kunne bli best mulig, er det enighet om at bistandens effektivitet i stor grad er avhengig av hvordan staten i landet som mottar bistand fungerer. Stater som fungerer dårlig, ledes av politikere og byråkrater som ikke står til ansvar overfor befolkningen i eget land. Slike regimer er ofte i konflikt med internasjonale normer knyttet til menneskerettigheter og humanitær rett.

I bistandsdebatten er det to hovedretninger om hvordan den statlige bistanden skal forholde seg til slike stater. Noen mener at de bør velges vekk og ikke motta bistand, mens andre mener at en kan forsvare bistand til slike land dersom den akkompagneres av stramme betingelser. Dette kan gjøres ved å øremerke den tydelig til avgrensede formål som helse og utdanning. Slike betingelser kan også inkludere at FN-organisasjoner eller Verdensbanken brukes til å forvalte pengestrømmen på siden av statenes forvaltning.

I Rattsø-utvalget, som vurderte frivillige organisasjoners rolle i bistanden, var det bred enighet om at frivillige organisasjoner i slike stater spiller en viktig og nødvendig rolle. Organisasjonene bidrar ikke bare til at fattigfolk blir beskyttet fra hunger og nød, men også til at de får mulighet til å utvikle sine ressurser gjennom helsetilbud, utdanning, mikrokreditt og landsbygdutvikling. Enigheten om frivillige organisasjoners viktige rolle i slike stater, betyr imidlertid ikke at dette er enkelt eller uten dilemmaer og store utfordringer

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer