Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bistand til humbug

HELBREDING: Sist lørdag startet Aril Edvardsen sin nye serie «folkemøter» i Fredrikstad med en flammende innledning av bistandsminister Erik Solheim, hvor han sammenlignet Aril - som han kalte ham - med Hans Nilsen Hauge. I den enorme Østfoldhallen satt det knapt 300 mennesker, lydanlegget spraket og siden begge de annonserte trekkplastrene Hjallis og Steffen Tangstad hadde meldt forfall, sang Edvardsen solo for å fylle opp programmet. En sang om hjemstedet Kvinesdal. Burundis president holdt en lavmælt tale om den politiske utvikling i sitt hjemland. Greit nok - ingen skade skjedd? Jo! Nok engang bidrog en av våre fremste politikere til å legitimere den norske gren av en gigantisk internasjonal religiøs humbug-virksomhet, som nettopp vinner frem blant den tredje verdens analfabeter, de på alle måter mest ressursfattige deler av verdens befolkning. Aril Edvardsen er en miniatyr i forhold til Benny Hinn, Morris Cerullo og Reinhard Bonnke, de største navn i denne bransjen (se dem på Internett), men moralsk sett er han like skyldig.

BEVISMATERIALET satt vi med i fanget, alle vi som var i salen. Vi hadde fått utlevert siste nummer av Edvardsens blad Troens Bevis i det vi ankom møtet. Mens bistandsministeren hyllet denne «Norges fremste kristenleder» for sitt virke i den tredje verden, så vi allerede i første artikkel et bilde av en demonutdrivelse i Senegal. Og deretter fulgte 22 historier om helbredelser av krøplinger og døve i Edvardsens møter i Afrika. Det er disse historiene som gjør at tusener av givere fyller ut bladets svarkupong om fast trekk fra lønns-konto og månedlig pen-sjon.Hva slags virkelighetsforståelse ønsker våre politikere å støtte? Skal det være uproblematisk å bidra til humbug i mangemillioners-klassen? Hva med respekten for leger i Afrika som fortviler? Når jeg selv treffer dem om noen dager Uganda, vil jeg igjen få høre at de er dypt rystet. Folk dør i armene på dem. De trodde de var helbredet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling