KOMMENTARER

Bistand:

Bistanden bør bli mindre glamorøs

Norge bruker nesten 40 milliarder kroner på ulike bistandsprosjekter. Ville det vært bedre å bare gi folk pengene rett i hånda, spør Ola Magnussen Rydje.

Grønne fingre: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein bør sende verdens fattige penger i posten. Her planter han et tre på en av øyene i øystaten Tonga i Stillehavet. Foto: Karen Setten / NTB scanpix
Grønne fingre: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein bør sende verdens fattige penger i posten. Her planter han et tre på en av øyene i øystaten Tonga i Stillehavet. Foto: Karen Setten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norge står for et eksemplarisk bidrag til verdens humanitære system. Slik lyder i alle fall en rosende overskrift i en fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Det er musikk i regjeringens ører. Og aldeles ikke ufortjent. Hvert år gir vi nesten 40 milliarder kroner til ulike bistandsprosjekter. Enorme summer, samme hvilken forventning man måtte ha til nivået på den statlige filantropien.

Gavmildheten nyter også stor oppslutning i befolkningen. Folk flest vil dele godene med de som har trukket et mindre heldig lodd enn oss i livet.

Men selv om støtten til å bruke store ressurser på andre enn egne borgere er solid, vet vi for lite om hva pengene går til.

Bistand for utdanning er et godt eksempel. Nylig avdekket Riksrevisjonen at Norge har brukt 110 millioner kroner på fondet Results in Education for All Children «uten at det er mulig å si hva resultatene er.» Prosjektet høres jo fint ut, men vi vet altså ikke om eller hvordan pengene kom til nytte. Derfor vet vi heller ikke om lignende prosjekter bør finansieres i framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer