Bistandens framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen inviterer Fritt Ord til bistandsdebatt i Oslo. Gjennom de to siste åra har den kritiske vinklingen på bistandens resultater i Norge tiltatt i styrke. I våre naboland har politiske skifter allerede gjort at bistandsbudsjettene er kuttet vesentlig tilbake.

Kirkens Nødhjelps utgangspunkt er at utfordringene knyttet til fattigdom og overforbruk ikke kan løses uten en helhetlig utviklingspolitikk. Vi mener at bistanden, forstått som finansielle overføringer fra rikere til fattigere land, er et nødvendig, men langt fra tilstrekkelig, element. Både bistandsforsvarere og bistandskritikere synes å overse denne elementære realiteten.

Bistanden har med sine begrensede ressurser gitt mange og store resultater, både for enkeltmennesker, lokalsamfunn og nasjoner. Dette er vel dokumentert. Men det er også vel dokumentert at bistanden ikke har nådd de målsettinger vi satte oss og at det er nødvendig med betydelige reformer.

Det er et hovedproblem at for mye av bistanden har vært organisert slik at mottakerlandene i liten grad har vært tiltrodd ansvar. I tillegg har altfor mye av bistanden vært drevet av givernes kommersielle, politiske eller faglige interesser. Resultatet er at bare en fjerdedel av bistanden gjøres tilgjengelig for mottakerlandets egne prioriteringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer