Bistandens resultater

Vi vet hvor mye penger vi har brukt og hva vi har brukt dem på. Men etter 55 år med norsk bistand vi vet fortsatt ikke nok om virkningen av den norske innsatsen, skriver Poul Engberg-Pedersen, direktør i Norad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har foreslått å bruke 22 milliarder kroner på bistand i 2008. Fattigdommen i verden er enorm. Også i mange land som mottar store bistandsbeløp hvert eneste år. Hvorfor er det slik? Virker bistanden eller virker den ikke? Når Norad i dag for første gang presenterer en samlet resultatrapport for norsk bistand, forsøker vi å svare på disse spørsmålene. Politikere og skattebetalere fortjener svar på hva pengene går til og hva som kommer ut av bistanden Norge gir.

Global bistand bidrar i begrenset grad til økonomisk vekst, men i betydelig grad til menneskers og staters overlevelse og utvikling. Bistanden har særlig bidratt til høyere levealder, bedre helse og utdanning, og resultatene på disse områdene er ganske imponerende når man tenker på den sterke befolkningsveksten i verden de siste åra. Selv om Norge bidrar med mindre enn tre prosent av verdens bistand, våger jeg å trekke konklusjonen at veldig mange mennesker har fått en bedre hverdag som et resultat av norsk bistand. Resultatene av bistanden virker kanskje beskjedne sammenliknet med de store målene verdenssamfunnet har satt. Likevel er de både viktige og betydelige for dem det gjelder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer