«Bistandskameratene»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BISTAND: Utviklingsutvalget fikk i 2006 i oppdrag å vurdere hvordan norsk politikk påvirker fattige lands muligheter for økonomisk og sosial vekst. Vi erkjente at forhold som næringsliv, handel, migrasjon, fred, demokrati og klimaendringer betyr langt mer for utviklingen i fattige land enn tradisjonell bistand. Bistand i form av pengeoverføringer fra rike til fattige land vil i seg selv ikke gi noen varig løsning på fattigdomsproblemene i verden. Regjeringen ønsket derfor å få innspill til hvordan helheten i norsk politikk bedre kan ivareta utviklingslandenes behov. Vi trenger mer kunnskap og økt bevissthet om hvordan norsk politikk påvirker fattige lands mulighet for utvikling. Utvalgets rapport og anbefalinger er viktige innspill til denne debatten.

Dagbladet kritiserer 9. september utvalget for ikke å ha vurdert effekten av norsk bistand. Evalueringer av norsk bistand gjøres fortløpende, blant annet har Norad en egen avdeling med ansvar for dette. Hvordan norsk politikk utenom bistanden kan bidra til utvikling i fattige deler av verden, har imidlertid ikke vært vurdert før. Det er på høy tid at vi gjør norsk utviklingspolitikk til noe mer enn et spørsmål om fordelingen av 22 milliarder bistandskroner.

Dagbladet mener også det er ille at 16 av de 17 medlemmene i utvalget synes et høyt nivå på bistanden er bra, jobber i eller har bakgrunn fra organisasjoner som får statsstøtte. Du mister ikke retten til å delta i debatt selv om du får statsstøtte. Dagbladet får selv slik støtte gjennom momsfritak, men er fortsatt hjertelig velkommen til å diskutere! Utviklingsutvalget har bestått av folk fra alle partier, fra SV til Frp. Dette er folk som har erfaring og kompetanse til å kunne løse oppgaven jeg ga dem. Det inkluderer medlemmer som forfatter Åsne Seierstad og Hildegunn Gjengedal i Norsk Landbrukssamvirke. Kunnskaper om utviklingsspørsmål og norsk politikk på ulike områder var viktige kriterier for hvem som ble invitert til å sitte i utvalget. Jeg ønsker Dagbladet og alle andre medier velkommen til en fortsatt momsfri debatt om de konkrete forslagene det kommer med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer