DEBATT

Bistandskavalkaden

Norsk utviklingspolitikk setter seg store mål, men har ingen ambisjoner om at de skal nås.

EVALUERING: Stipendiat Haakon Gjerløw mener det store problemet med norsk utviklingspolitikk er at vi mangler et fungerende system for å evaluere den. Foto: Privat
EVALUERING: Stipendiat Haakon Gjerløw mener det store problemet med norsk utviklingspolitikk er at vi mangler et fungerende system for å evaluere den. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arrangementer om norsk utviklingspolitikk fortoner seg som regel på følgende måte: Det starter med en utenriksminister som snakker om at Norge skal ta internasjonalt lederskap i utviklingspolitikken. Deretter ramser ministeren opp et titall påstått viktige tiltak.

Etterpå reiser noen fra hver og en av sivilsamfunnsorganisasjonene seg opp, og påpeker at ministeren glemte akkurat deres hjertesak. Innen seansen er over, har vi nok en gang lært at alt henger sammen med alt. I utviklingspolitikk kan man ikke trå feil: Alt reduserer fattigdom like effektivt. Dette er det store problemet med norsk utviklingspolitikk: Vi mangler et fungerende system for å evaluere den.

Dermed er vi ute av stand til å sammenlikne tiltak. I mangel på evidensbasert grunnlag, overlever enhver påstand om at et tiltak er effektivt, og debatten blir et pjatteforum om forskjellige hjertesaker.

I mangel av noe bedre, henviser ministeren til internasjonale trender når han snakker om effekter: global fattigdom har blitt halvert. Østasiatiske land har fått til mye bra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer