LEDER

Utviklingspolitikk:

Bistandsreformen må styrke Norads uavhengighet

Vi trenger større avstand mellom utenrikspolitikken og bistandspolitikken. Norad bør få en mer selvstendig oppgave i forvaltning av norske bistandsmilliarder.

Bør styrke Norad: Utviklingsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Bør styrke Norad: Utviklingsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I global sammenheng utgjør norsk bistand et beskjedent økonomisk bidrag til verdens utvikling. Men det er store summer for oss. Det årlige budsjettet er på 34 milliarder kroner - mer enn det dobbelte av Trine Skei Grandes kulturbudsjett.

Når givergleden over statsbudsjettet er så stor, må vi forvente mye tilbake. Et viktig mål i bistandspolitikken er derfor effektiv ressursbruk. Jo mer vi får ut av hver bistandskrone, jo mer kan vi få til.

Til nå har bistandspolitikken sluppet forholdsvis billig unna en slik gransking. I både presse og valgkamp er det lite oppmerksomhet rundt hva pengene går til.

I Jeløya-plattformen lovet regjeringen en reform av forvaltningen av norsk utviklingspolitikk. Den trengs. Selv om norsk bistand trolig aldri har vært så effektiv som i dag, har vi fortsatt en lang vei å gå, og ikke minst fortsatt mye å lære av resultatene av det vi har gjort.

En av årsakene er at ansvaret for bistanden er delt mellom Utenriksdepartementet, hvor utviklingsministeren sitter, og den underliggende etaten Norad. Det fører til dobbeltarbeid, og at de faglige ressursene smøres tynt utover. En annen er at skillet mellom effektiv bistand og nasjonale interesser altfor ofte er uklart. Bistand som tjener Norges interesser, er ikke nødvendigvis den beste bistanden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer