Bitch-filosofien

Sjelden blir bøker lansert så effektivt som «Bitch» - En hyllest til brysomme kvinner» av Elizabeth Wurtzel.

Sjelden blir bøker lansert så effektivt som «Bitch» - En hyllest til brysomme kvinner» av Elizabeth Wurtzel. Hun tilhører det som upresist kan kalles Fittstim-feministene, hun figurerer avkledd, utfordrende og provoserende på bokomslaget, hun er med egne ord «slu, sexy og single».

Hun omtales og anmeldes på lanseringsdagen i VG («En lavastrøm av dristighet», 5 øyne på terningen) og Dagbladet («Bla, bla Bitch... 'farlig' cover til tross - 'Bitch' er kjedelig lesning.»). I Bokspeilet, medlemsblad for Bokklubben Nye Bøker (opplag 225000), blir hun presentert over seks sider av Dagsavisens kulturredaktør Cathrine Sandnes.

  • Om Elizabeth Wurtzels tekst heter det her at den er frekk og utfordrende, «ispedd slagkraftige replikker, skarpsindige observasjoner og originale sammenstillinger av fenomener».
  • En smaksprøve: Det handler om retten til å være en bitch som «ikke nøyer seg med å stikke kjepper i hjulene for noen, men som bygger en hel demning, som får hele systemet på tå hev og skaper kaos av livet til en stakkar». Er det sånn å forstå at bitch-filosofene, når de har stukket inn noen av kjeppene sine, begynner å bygge en demning og deretter går opp på tåspiss for ikke å drukne i flommen av alle hjulene?

Det er ikke godt å si, men det er i alle fall originale sammenstillinger.

Godkjent.

  • I Bokspeilet leser vi også at det er en «genistrek» når Wurtzel «bruker sine udiskutable kvinnelige fortrinn til å fange oppmerksomheten».

Jeg ville nok heller sagt at det er bedre å bruke brystene til å selge egne bøker, enn andres biler.

Men la gå.

  • Litt mer om filosofien, sitat Bokspeilet: «Uansett har hun skrevet sin bittersøte hyllest til brysomme kvinner, de som ikke sitter pent og pyntelig og venter på tur, men tvert imot insisterer på retten til å ha det nøyaktig så gøy som de har mulighet til.»

Hvem i all verden skal nekte en forfatter eller en kulturredaktør, voksne folk, i å ta ut honoraret sitt og ha det gøy? Her er det ingen problemer.

Ellers skriver Cathrine Sandnes i Bokspeilet at Bitch-filosofien «vil skape diskusjon om det latterlige i at dere menn, og mange medsøstre, dessverre ikke tillater komplekse, sammensatte personligheter».

  • Her har jeg full forståelse for kulturredaktør Cathrine Sandnes i Dagsavisen, fittstim-feminist-forfatter Cathrine Sandnes i boka «Matriark» - og journalist Cathrine Sandnes i Bokspeilet.