Bitch og ny Bridget Jones

Feminist-debatten er på ingen måte over, skal vi tro Aschehougs vårliste. Krimelskere og reiselystne har også mye nytt i vente.

Aschehougs innholdsrike vårliste viser en satsning på nye serier, reiseskildringer, essays og krim.

Kvinnefront

Elisabeth Wurtzels Norges-besøk er ett av høydepunktene i vår. Forfatteren av «Bitch» kan du møte her :på nettet i den forbindelse. I tillegg kommer «Bridget Jones: På randen», Helen Fieldings oppfølger til «Bridget Jones' dagbok». Her får vi innblikk i Bridgets kaloritellende, nevrotiske og noe oversiktlige liv, som blant annet fører til et fengselsopphold i Bangkok. En annen single kvinne på jakt etter mannen i sitt liv er frøken Livredd, skapt i en tegnet svart/hvitt roman av den svenske forfatteren og bildekunsteren Joanna Rubin Dranger. «Evas visdom» av Deborah Jackson er etniske fortellinger som gir et innblikk i matriarkalske kulturer og deres oppfatninger av morsrolle og barneoppdragelse.

Sår humor og tapt identitet

Noveller står sterkt listen over norsk litteratur, og Odd W. Surén kommer med samling nr. fem. «Diskrete kulisser» er et møte med noen av livets mange pinlige hendelser, fulgt av selvrefleksjon og sår humor. Andre novelleforfattere er Vidar Kvalshaug, Håvard Syvertsen og debutanten Manuel Pout. Dessuten kommer «For alt jeg vet», Kari Bøges nye roman om en kvinne uten identitet på en farefull reise gjennom en totalitær stat. Multikunstner Kjetil Skøien debuterer med prosadikt.

Sven Kærup Bjørneboe og Paul Auster står i spissen for Aschehoug essayutgivelser. I tillegg kommer «Kubrick - en filmodyssé», en tjuvstart på Kubrick-året 2001.

Krim fra Dublin og Finnmark

Alf R. Jacobsens kriminalroman «Tango bacalao» handler om et Finnmark-lokalsamfunn i krise. Filmen «Når mørket er forbi» bygger på denne boka. Joseph O'Connor, broren til popartisten Sinead, byr på svart krim fra Dublins forsteder i «Selgeren». Stephen King kommer med spenningsfortellinger i «Hjertet fra Atlantis». Andre krim-navn er Mark Blackaby, Liza Marklund og Carlo Lucarelli.

Klassikere

Henrik Wergeland er blant nasjonallitteraturens kjæreste lyrikere, men Aschehoug fokuserer i vår på hans prosa i «Henrik Wergelands beste tanker, brev og fortellinger i utvalg. I tillegg kommer Harald Sverdrups samlede dikt, utvalgte dikt av Einar Skjæraasen og tre nye bind av Aksel Sandemoses samlede verker.

Nye serier

AlfaOmega er et utvalg samtidsklassikere som retter seg spesielt mot unge lesere. Albert Camus, Jean-Philippe Toussaint og Finn Skårderud er blant de utvalgte forfatterne. «Spor» er en serie internasjonale reiseskildringer som i første omgang tar for seg Midtøsten, Spania, Kongo og den australske ørkenen.