Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin-svindlere lurer eldre for store summer

Slik skor svindlere seg på krypto-hypen.

OMSTRIDT OBJEKT: Den digitale valutaen Bitcoin er gjenstand for store kurssvingninger og stor nysgjerighet. Den er også et yndet objekt for svindlere. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ
OMSTRIDT OBJEKT: Den digitale valutaen Bitcoin er gjenstand for store kurssvingninger og stor nysgjerighet. Den er også et yndet objekt for svindlere. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ Vis mer
Meninger

En eldre kvinne i slutten av 60-årene blir en dag oppringt av en hyggelig mann fra et investeringsselskap i London. Den unge briten har tatt kontakt for å høre om hun er interessert i å investere et mindre beløp i den mye omtalte kryptovalutaen, bitcoin.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Til tross for at hun ikke er så bevandret i investeringsverdenen har hun fått med seg at mange har tjent gode penger, på kort tid, ved å kjøpe og selge bitcoin. Senest dagen før hadde hun klikket seg inn på en artikkel om emnet, og lest med interesse hvordan utenlandske investeringsselskaper har hjulpet nordmenn med å tjene penger på å investere i kryptovaluta.

Briten i den andre enden av røret fremstår som troverdig og kunnskapsrik. Men selv om han nevner fordelene med å investere i bitcoin, og forteller suksesshistorier fra andre han har hjulpet med kryptoinvesteringer, virker han mer interessert i livet den eldre damen lever. Han bruker faktisk mesteparten av tiden på å snakke om hennes barnebarn og middagsplaner. Han får også den eldre damens ektemann på tråden, de to diskuterer entusiastisk golf og engelsk fotball.

Det tar ikke lang tid før både den eldre damen, og hennes ektemann, investerer en mindre sum i bitcoin. I dagene og ukene som følger ringer den britiske investeringsrådgiveren dem flere ganger i uken, gjerne bare for å slå av en prat. Etter hvert bestemmer det eldre ekteparet seg for å investere et større beløp. I samtalene med investeringsrådgiveren får de nemlig stadige tips om gode investeringsmuligheter, som briten kun tilbyr det han omtaler som «de kundene han liker best». Ekteparet føler seg heldige som har fått så god kontakt med investeringsrådgiveren sin.

Etter hvert gir det eldre ekteparet investeringsrådgiveren direkte tilgang til nettbankene deres, slik at han raskt kan utføre handel med bitcoin når gode muligheter oppstår. De neste ukene blir det utført flere handler med ekteparets penger, og snart er alle sparemidlene deres investert i bitcoin. En sum på i overkant av 400.000 kroner. Ekteparet aner fred og ingen fare, og følger daglig med på utviklingen i midlene sine via investeringsselskapets hjemmesider.

Det kommer derfor som lyn fra klar himmel når en representant fra deres lokale bank ringer ekteparet, og stiller spørsmålstegn ved de transaksjoner de har gjort gjennom det britiske investeringsselskapet. Banken mener ekteparet blir utsatt for svindel, og det er gode grunner til å tro at de vil miste alle pengene de har investert.

Etter telefonsamtalen tar ekteparet fort grep.

Foruten å be banken stenge investeringsrådgiverens tilgang til nettbanken sin, tar ekteparet kontakt med investeringsrådgiveren sin og ber om at midlene de har investert realiseres så fort som mulig. De ser på investeringsselskapets hjemmesider at de kan innkassere en god profitt, og føler seg trygge på at de vil komme godt ut av handelen. Den britiske investeringsrådgiveren advarer imidlertid ekteparet om at det ikke er så gunstig å selge seg ut av markedet akkurat nå, men ekteparet insisterer. Investeringsrådgiveren sier at han skal gjøre som ekteparet ønsker, men for å kunne realisere sparemidlene må det britiske investeringsselskapet ha kopi av ekteparets pass og bankkort. Han sier at denne og prosessen tar litt tid. Ekteparet sender raskt kopier av bankkort og pass, og krysser fingrene for at de får igjen de pengene de har investert mens midlene de har investert, kanskje med litt fortjeneste på toppen.

Den britiske investeringsrådgiveren ringer ikke like hyppig lenger. Faktisk er det nå vanskelig for det eldre ekteparet å få tak i investeringsrådgiveren sin. Det går nesten en uke før ekteparet hører fra han. Via en e-post opplyser han med stor beklagelse at alle pengene de har investert er gått tapt. Det står videre at ekteparet ble advart mot å realisere pengene sine, men at de ikke hørte på hans råd. Han ønsker dem lykke til videre.

Ekteparet gjorde gjentatte forsøk på å kontakte den britiske investeringsrådgiveren, og selskapet, men uten hell. Heldigvis lyktes ekteparets norske bank med å få tilbake noen av de pengene, men mesteparten av midlene var tapt. Noe som er vanlig i slike situasjoner. Ekteparet anmeldte saken til politiet, vel vitende om at hovedvekten av slike saker ikke fører til at de som er svindlet får dekket sine tap.

Dette er en typisk beretning om mennesker som blir utsatt for investeringssvindel, og historien over er basert på virkelige hendelser. Nordea opplever at stadig flere tar kontakt etter å ha blitt utsatt for investeringssvindel, og alt fra godtroende eldre til rutinerte investorer faller i svindlernes klør.

Her er noen av de typiske personlighetstypene som går i investeringssvindlernes feller:

 • Den erfarne Personer som har god råd og som er vant til å investere penger, i for eksempel fond eller aksjer - eller kryptovaluta for den saks skyld. De leter etter «den neste store»-muligheten, er redd for å gå glipp av gode muligheter og trigges av at svindlerne behandler de som eksperter og unike. De får ofte skryt og «tilbud» fra svindlerne som de blir fortalt kun gis til spesielt utvalgte og kunnskapsrike kunder som evner å forstå seg på dette.
 • Den nysgjerrige Personer som har hørt om kryptovaluta eller andre gode investeringsmuligheter og som selv ønsker å henge seg på den nye hypen for å skaffe seg lettjente penger. Dette er personer som kanskje lengter etter at det skal skje noe i livene deres. Disse har kanskje i utgangspunktet litt, men ikke mye midler å investere. Og de er gjerne tilbøyelig for å refinansier boliglånet eller ta opp dyre kreditter for å investere i det investeringssvindlerne tilbyr dem.
 • Den trengende Personer som har behov for å tjene penger raskt, og som håper og tror at de kan tjene på å investere i kryptovaluta. Dette er gjerne personer som i utgangspunktet ikke har noen midler å investere, men som setter seg i gjeld i håp om å tjene store summer på kort tid.

Det er lett å la seg lure, både fordi svindlerne kan vise til det som fremstår som gode og profesjonelle nettsider, og fordi svindlerne er gode skuespillere som vet hva de skal si for å få ulike typer mennesker på kroken. Vi har grunn til å tro at svindlerne operer med ulike «manus», og at svindlerens fremgangsmåte velges på bakgrunn av hvem de er i kontakt med. Derfor er svindlerens fremgangsmåte svært forskjellig avhengig av hvilken personlighetstype investoren er i kontakt med.

Dette bør du gjøre før du investerer penger via en investeringsrådgiver eller -selskap:

 • Google investeringsselskapet. Gjerne med «scam» i samme setning. Kommer det opp treff med andre som har opplevd svindel med selskapet bør du styre unna investeringer her.
 • Sjekk at selskapet er legitimt og seriøst. Ikke alle selskap som tilbyr deg investeringsmuligheter er seriøse. For å tilby en del finansielle tjenester, som for eksempel aksjer, fondsandeler og andre investeringsmuligheter, i Norge kreves det som utgangspunkt en tillatelse fra Finanstilsynet. Eller at foretaket melder ifra til Finanstilsynet på forhånd dersom de har slik tillatelse fra en annet EØS-land (herunder EU-land).
 • Be om skriftlig informasjon. Kommunikasjonen med svindlere foregår ofte via telefon eller skype. Innhent så mye informasjon som mulig før du eventuelt investerer, og ha et kritisk blikk på den informasjonen du får.
 • Gi aldri fra deg sensitiv informasjon som bankkontonummer og passdetaljer. Foruten at svindlerne kan misbruke denne informasjonen selv, kan de videreselge det til andre svindlere.
 • Gi aldri noen tilgang til nettbanken din.
 • Søk råd hos økokrim eller banken din før du eventuelt investerer. Banken din kan sitte på informasjon som det kan være nyttig for deg å vite. Og kan ofte bistå deg i vurderingen av om selskapet, du tenker å invester gjennom, er legitimt eller ikke.
 • Dersom du kort tid etter du har lest en digital artikkel, eller lignende, om investeringsmetoder, som for eksempel kryptovaluta, blir oppringt av en som utgir seg for å være en rådgiver som tilbyr denne typen investeringer bør du være på vakt. Svindlere benytter seg gjerne av falske artikler som muliggjør det å samle inn personopplysninger om deg, og dette kan være bakgrunnen for at du blir kontaktet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling