Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Biter fra seg

Feminismen er ikke død. Den har bare ligget tjue år i dvale. Når har den svenske boka «Fittstim» vekket den til live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at rødstrømpene driblet seg selv utover sidelinja med kraft-paroler som «Nei til tvangspuling» og «Nå vil vi ligge øverst» , har ikke unge jenter villet ta i sine mødres kampsaker med ildtang. Det har rett og slett vært pinlig. Fram til nå; mars 1999.

- Jenter som sier at de ikke er feminister, er dumme i hodet, sier Belinda Olsson, Jonna Bergh og Linda Norrman Skugge.

Sammen med 15 andre jenter har de vekket feminismen til live med boka «Fittstim».

«FUCKING ÅMÅL»-FEBEREN har knapt rukket å kjølne før det maskuline Sverige atter skjelver i buksene. Denne uka kom en ny kaskade av unge jenter og hetet opp temperaturen i den svenske samfunnsdebatten. Aldri i Sveriges historie har en bok fått så mye medieoppmerksomhet. Førsteopplaget på 10000 ble revet vekk i løpet av fire dager. Svenskene reagerer med alt fra intellektuelle geniforklaringer til forferdelse over innholdet i boka. Men forfatterne er strålende fornøyde.

- Vi vet at mange jenter ikke våger å snakke om feminisme fordi det blir sett på som så usexy, forklarer Linda.

Denne gangen er ikke kjønnskampen noen lønnskamp, og boka henvender seg i utgangspunktet til tenåringer. Nittitalls-feminismen handler om å gjøre jentene oppmerksomme på hvordan livet etter likestillingen egentlig fortoner seg.

«Fittstim» handler om jenters selvtillit, eller mangel på sådan. Det handler om post-feminismens uforståelige seksualmoral, om roller unge jenter blindt godtar og om samfunnets doble budskap: «Vær selvstendig, men ikke skill deg ut.»

- Jenter sier rett ut at de ikke vil kalle seg feminister fordi de er redde for at guttene skal tro at de er sånne «tørrfitter», og at de er dårlige i senga, forteller Jonna. Hun, Belinda og Linda vet det. Denne uka har de sittet kveld etter kveld i redaksjonen på Expressen og svart på telefoner. Tusenvis av telefoner. Det finnes ikke den avkrok i Sverige som har latt «Fittstim» passere ubemerket.

- Noen sier ting som at «vi er bare sure fordi vi trenger et knull.» Det finnes til og med jenter som reagerer sånn, sier Belinda.

MEN DE FLESTE SOM reagerer er menn. Ulf Lundell er en av dem. Han forsøkte å få boka stoppet fordi den inneholder et brev han sendte til én av forfatterne, Karolina Ramqvist i Dagens Nyheter, som skrev en negativ omtale av hans nye samleplate. I brevet skriver Lundell blant annet:

«Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dej den här gången? (...) Jag föreslår att du går ut och ger lite kärlek så kanske du får en pyts du också. (...) Saknas pojkvän? Du får ta och lugna ner dej. Lundell.»

Verden blir aldri helt den samme for landstrubaduren etter «Fittstim». Rasende fans har ringt inn til Expressen og fortalt at de har brent bål av Lundells plater.

- Vi var redd for at boka skulle drukne i Ulf Lundell-debatten. Men folk har tatt den på alvor, og nå lever «Fittstim» sitt eget liv, sier Jonna.

DE TRE JENTENE er alle tilknyttet den svenske tabloidavisa Expressen. De kaller seg tabloidfeminister, og som de tabloidhodene de er, kan de kunsten å gjøre seg synlige i informasjonsstrømmen.

- Selvsagt. Vi hykler hvis vi sier noe annet enn at vi bruker de tabloide grepene bevisst. Samtidig som vi vil provosere, må vi jo nå ut til folk. Feminismen er vårt varemerke, sier Belinda.

Ingenting er tilfeldig, og navnet «Fittstim» er selvsagt valgt med omhu. Og, ja - det betyr det du tror det betyr.

- Vi bestemte oss for tittelen «Fittstim» for å avdramatisere ordet, forklarer Linda, som er spaltist i Expressen.

- «Fittstim, fittstim, fittstim». Det er så deilig å si det, sier Jonna Bergh.

- Og nå er det legitimt også, sier Belinda.

Det var det ikke i forrige uke. LO-sjef Stig Malm skapte skandale da han kalte sine kvinnelig kolleger for en «fittestim» i en lunsjpause i 1992. Svenskene reagerte med så stor avsky at generalen måtte forlate sin post. Siden har «fittstim» vært et nasjonalt skjellsord av verste sort siden.

- Står det virkelig så dårlig til at «Fittstim» er nødvendig?

- Jaaa. Absolutt! sier de tre i kor.

- Det eneste som er likestilt i Sverige er medlemmene i Riksdagen. Feminismen er nødvendig så lenge vi ikke sees på som mennesker, men som mann og kvinne, sier Belinda.

- Det største tilbakeslaget er at de samme personene som brente BH-er på 70-tallet fortsatt representerer feminismen. Feminismen er blitt en intellektuell sammenkomst i et lukket rom, og mange jenter spør om de må hate menn for å være feminister. Vi må rett og slett avdramatisere ordet feminisme , er de tre enige om.

ETTER FILMEN «FUCKING Åmål» (norgespremiere forrige uke) har det vært en enorm fokus på unge jenter i Sverige.

- Klart vi får ekstra oppmerksomhet fordi vi er unge jenter. Det har vært en ungdomshype her på hele 90-tallet. Nå er det på tide at vi bruker oppmerksomheten til å gjøre noe fornuftig.

- Dere er ikke redd for at folk skal få både «Fittstim» og den nye feminismen i vrangstrupen når det blir så mye oppmerksomhet?

- Det er vår oppgave å sørge for at feminismen ikke blir en trend. For trender forsvinner. Derfor passer vi på å være konsekvente, ha integritet, ikke stille opp i fjollete sammenhenger og bare prate om ting som er viktige. Men det er slitsomt å være feminist. Det er mye enklere å la det være, sier jentene.

Fittstim-fakta

  • Boka «Fittstim» er en samling med tekster av 18 svenske jenter i 20-årene. De skriver ut i fra personlige erfaringer, og har tatt for seg hvordan det er å vokse opp i skyggen av post-feminismen.
  • Felles for forfatterne er at de er unge jenter med integritet og skriveferdigheter. Ingen av jentene er kjendiser.
  • Boka kom ut i Sverige tidlig i denne uka, og har skapt stor debatt.
  • Hele førsteopplaget på 10000 ble solgt ut på fire dager.
  • De tre redaktørene er journalister og kaller seg selv for «tabloidfeminister».

Debatt «Jenter som sier de ikke er feminister er dumme», hevder tabloidfeministene. Hva mener du? Skriv din mening!

PROVOSERENDE: Omslaget til boka