Biter over Bergen

Svær i kjeften inntar Otto Jespersen Bergen i juli. Han har fluktruta klar dersom han har tatt munnen for full.

BERGEN (Dagbladet): -  Den eneste forskjellen på en bergenser og en breiflabb er at bergenseren ikke har antenne på hue, lyder det fra bassrøsten til Otto Jespersen. Med et glis passerer han fiskebodene på Bryggen i subbende klyv og hånda noe gutteaktig i olabukselomma.

Dagen i forveien landet han i Bergen. Byen han skal underholde de neste fire ukene med humorshowet «Stolt, hvit og vanskelig». Byen som huser Norges mest ekstreme lokalpatrioter. Byen som fra flysetet til Jespersen liknet «en fuglebæsj som er banka inn i fjellsida».

Sett av 20 000

-  De siste månedene har jeg knapt vært ute av Oslo, så det er godt å få litt forandring. Det fine med Bergen er at det går så kjapt å fly hit. Du har akkurat kommet opp i marsjhøyde idet kapteinen annonserer innflygingen til Flesland. Det er greit, for da kommer du deg raskt ut igjen også.

-  Føler du at du er avhengig av en sikker fluktrute?

-  Ja, det måtte i så fall være hvis ingen kom på showet mitt, sier Jespersen uten å virke særlig troverdig.

For det er lite som tyder på at Ottos forestilling vil gå for tomme seter. Etter 70 forestillinger har 20 000 sett showet i Oslo, og i Bergen har de opprinnelige fem forestillingene allerede blitt til ti.

-  I fjor var jeg i Tønsberg. Det er liksom «sommershow»-byen. Der er befolkningen dressert til å gå på forestillingene dine. Bergen er litt annerledes. Jeg fikk imidlertid god oppslutning forrige gang jeg var her.

«Otto Jespersen slår et slag for de hvite og vellykkede, og for USA, som for tiden ligger nede,» står det i kjent ironisk stil på plakaten til Jespersens show.

«USA-venn»

Komikeren er opptatt av amerikanere. Når han de neste dagene skal krysse fisketorget for å få sin daglige kaffe- og avisstund, vil han møte på horder av dem. I suvenir-kioskene sørger tilreisende turister for å holde liv i lusekoftemarkedet.

-  Jeg er hyggelig mot USA, jeg. Jeg er den eneste virkelige vennen Bush har i landet. Som jeg sier i showet, jeg vil tilbake til tida da Norge var USAs tillitsfulle, men ørlite granne tilbakestående lillebror, sier Jespersen.

Og det samme vil han si igjen, når han går på scenen torsdag, fredag og lørdag, de neste fire ukene. Jespersen ser ingen grunn til å endre på suksessoppskriften.

-  Noe er forandret, rett og slett fordi tida har gjort det uaktuelt. Men jeg har ikke laget noen nye karakterer. Det er det samme showet. Skal du sette opp «Et dukkehjem», så bytter du ikke ut Nora fordi det skal spilles i Bergen, sier Jespersen.

Svær i kjeften

På en forhåndslansering av showet for et par uker siden ville en journalist fra Bergens Tidende vite om Jespersen skulle spesialskrive stoff om Bergen til forestillingen sin. Da ble Jespersen irritert. «Hvis dere vil bli oppfatta som en by, må dere slutte å stille slike spørsmål,» sa han.

-  Jeg var litt svær i kjeften. Men jeg mente det. Jeg kan godta at et lite tettsted ville ha med en vits om den lokale rundkjøringen, men skal de være by, så må de legge fra seg sånt.

-  Du er ikke redd for å komme på kant med lokalbefolkningen?

Otto Jespersen ser nesten forundret ut.

-  Overhodet ikke. Jeg regner med at de har selvironi som de fleste andre.

«Stolt, hvit og vanskelig» hadde bergenspremiere i går kveld.

BESK I BERGEN: - Man kan jo mene mangt om at Bergen drives av Herman Friele, at han er en slags Mini-Berlusconi. Men så bor vi jo i et land som er drevet av en liten sekt av ytterliggående kristenfundamentalister, sier Jespersen og varmer opp til sommershowet som skal gå i Bergen i juli.