Biter seg fast tross mistilliten

Teatersjef Frode Rasmussen og styret i Nordland Teater rikker seg ikke: Kulturdepartementets krav om at styret må gå av, ble i går kveld møtt med skuldertrekk.

Økonomisk rot og millionunderskudd fikk kulturminister Åslaug Haga til å miste tålmodigheten: I forrige uke krevde Kulturdepartementet at styret i Nordland Teater trekker seg. Teatret i Mo i Rana er økonomiverstingen blant landets teatre, men gir blaffen i den statlige kritikken. På styremøtet i går kveld ble mistilliten møtt med knusende ro.

Uten myndighet

{ndash}Vi blir sittende så lenge eierne har tillit til oss, sier styreformann Per Waage. Eierne er Rana kommune og Nordland fylkeskommune, og departementet har dermed ikke myndighet til å utlyse noen ekstraordinær generalforsamling.

{ndash}Hvilken myndighet har departementet i forhold til Nordland Teater?

{ndash}Det må du spørre dem om. Vi visste ikke engang om mistillitserklæringen fra departementet før vi så det i avisene, sa Waage til Dagbladet etter styremøtet seint i går kveld.

Også teatersjef Frode Rasmussen sitter trygt, tross krass kritikk for manglende økonomistyring. I fjor gikk teatret med et underskudd på 3,2 millioner kroner.

Sparker ikke sjefen

Rasmussen har i tillegg til teatersjefjobben tatt på seg et engasjement i Logen i Bergen. Heller ikke det får styreformannen til å ta affære.

{ndash}Rasmussen har anledning til å ta oppdrag utenfor teatret, så lenge det ikke går ut over arbeidet som teatersjef.

{ndash}Hvem avgjør det?

{ndash}Det gjør jeg, og styremøtet.

I fjor fikk Frode Rasmussen drøye 400000 kroner i fast lønn fra underskuddsteatret. I tillegg skuffet han inn 330000 kroner ekstra på bijobber, blant annet ved sitt eget teater.

Jeppe utsatt

Teatrets neste storsatsing er «Jeppe på Bjerget», som skulle hatt premiere i høst. Men økonomien har tvunget teatret til å senke lista. Premieren er utsatt til 9. februar neste år. Dermed kan produksjonskostnadene, som foreløpig er beregnet til 2,6 millioner, flyttes ut av årets budsjett. Slik skal Nordland Teater gå med plusstall ved årsoppgjøret.