«FORRÅDT:» Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, klarte ikke eller ville ikke skjule sine bitre følelser overfor den greske statsministeren, Alexis Tsipras, etter hans overraskende kunngjøring av folkeavstemning i Hellas. Og Juncker sto fram som leder for ja-bevegelsen i medlemslandet. Foto: DPA / Scanpix / Wiktor Dabkowski
«FORRÅDT:» Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, klarte ikke eller ville ikke skjule sine bitre følelser overfor den greske statsministeren, Alexis Tsipras, etter hans overraskende kunngjøring av folkeavstemning i Hellas. Og Juncker sto fram som leder for ja-bevegelsen i medlemslandet. Foto: DPA / Scanpix / Wiktor DabkowskiVis mer

Bitre, greske sitroner

Hvor klokt er det av presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, å be grekerne velge mellom ham og deres egen statsminister, Alexis Tsipras? spør Einar Hagvaag.

Kommentar

Foran to digre flagg, EU-flagget og det greske flagget, som begge går i blått, holdt Jean-Claude Juncker, presidenten i EU-kommisjonen, en tale som kommer til å gå inn i historien om finanskrisa i går middag. Diplomatisk er det isfront mellom EU-kommisjonen og medlemslandet Hellas. Politisk blandet presidenten i EU-kommisjonen seg inn i gresk politikk, nærmest som en leder for ja-bevegelsen, som vil godta kravene som EU stiller til Hellas.

- Etter alt jeg har gjort, og etter alt EU-kommisjonen har gjort, føler jeg meg litt forrådt, sa Jean-Claude Juncker.

Hvis formålet var å formidle skuffelse og bitterhet var den følelsesladde talen ypperlig framført. Juncker framsto nesten som en følelsesladd greker, ikke som vi har kjent ham hittil, den tørrvittige ringreven som liker seg best i langvarige forhandlinger til langt på natt i lukkede rom uten røykeforbud.

- Et nei fra grekerne i folkeavstemninga vil bli tolket som et nei til eurosamarbeidet, et nei til Europa, framholdt han.

Og han, som har kalt den greske statsministeren, Alexis Tsipras, «min venn Alexis», øste dårlig skjult sinne over ham.

- Folkeavstemninga kom som en overraskelse. Alexis Tsipras fortalte meg ikke dette (på forhånd), men jeg klandrer ham ikke.

Nei vel. Men Tsipras har også fortalt en historie til grekerne om de avbrutte forhandlingene og de kravene som Hellas møtte fra EU-kommisjonen, Euro-banken og Pengefondet som ikke er sann, ifølge Juncker:

- Det ville være å anbefale om den greske regjeringa fortalte sannheten.

Videre: - Det er på høy tid at Hellas' politiske ledere tar ansvar og forteller folket hva som faktisk står på spill. Dette er sannhetens øyeblikk.

Og: - Å spille ett demokrati ut mot 18 andre er ikke det greske demokratiet verdig.

Men Juncker gikk også rett inn i det politiske valget som de greske velgerne skal avgjøre på søndag. Det er unektelig et litt rart valg, hvor man skal si ja eller nei til en avtale som aldri ble forhandlet ferdig, fordi grekerne dro hjem til seg. Det blir grovt sett ja eller nei til en fortsatt hestekur for å motta videre kriselån.

- Et flertall for nei vil, uansett spørsmål, betyr at Hellas sier nei til Europa. Et nei ville bli katastrofalt for Hellas. Hele planeten ville ta det som et tegn på at det greske folket vil distansere seg fra Europa, formante Juncker.

Det er som om grekerne må velge mellom Juncker og Tsipras, og attpåtil med «hele planeten» som vitne. Det er slett ikke sikkert dette vil hjelpe den greske opposisjonen som kjemper for et ja til en avtale med EU.

Muligens skyldes luksemburgerens kraftige følelser en frykt for å bli den første presidenten i EU-kommisjonen som mister et medlemsland, frykten for en verden som går under. EU har vært hans verden fra han ble voksen og hans levebrød nesten like lenge.

Aldeles vilt ble det da Han ba grekerne verdsette livet: - Jeg sier til det greske folket: Dere bør ikke begå sjølmord fordi dere er redde for å dø!

Iført et slips i de greske fargene blått og hvitt kunne Juncker mistenkes for å ha spist bitre, greske sitroner. Men det er grekerne med en bitter smak av den økonomiske medisinen fra EU som nå står i kø for å ta ut 60 euro fra bankene om dagen foran søndagens nesten håpløse valg. Junckers bønn om å ikke ta sitt eget liv må lyde ganske malplassert i et land hvor antallet sjølmord har steget kraftig under den sosiale krisa.

Grekerne har uansett fått et vanskelig valg. De stemte på valgforbundet Syriza i januar som lovte en slutt på innsparingene som EU krevde og å fortsette med euro innenfor EU. Tsipras har gitt dem et skrekkelig valg med bare ei uke til å tenke seg om. De kan enten velge fortsatte sparetiltak, euro og EU eller noe ukjent som kan føre ut av EU, frata dem euro og føre til enda verre krise. Ingen kan pålitelig forutsi hvor det vil ende.

Foreløpig viser to meningsmålinger et flertall for å godta kravene fra EU, ja-sida får henholdsvis 57 og 47 prosent. Det offentlige ordskiftet om akkurat denne folkeavstemninga har imidlertid knapt kommet i gang.

Grekerne har levd i krise i mer enn fem år. Men nå er det tydeligvis krisestemning i mange hovedsteder i EU, og til og med i USA. Tsipras og Hellas har gjort et politisk vågestykke som har overrasket på alle hold.

Grekerne advares av mange og lokkes av andre. Men de har jo nå fått valget mellom to bitre sitroner å svelge, etter å ha levd på denne sultekosten lenge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.