LEDER

Bitter pille for Kina

De omtaler saken som en farse.

VISER MILITÆRE MUSKLER: Kinas president Xi Jinping
VISER MILITÆRE MUSKLER: Kinas president Xi Jinping Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Kina rasler kraftig med sablene i Sør-Kina-havet. I går innledet kineserne en ukelang militærøvelse i det omstridte farvannet. Den avsluttes samtidig med en varslet avgjørelse i FNs faste voldgiftsdomstol i Haag. Den 12. juli kommer Voldgiftsdomstolen etter alle solemerker til å kunngjøre at Filippinene har retten på sin side i striden med Kina om deler av de ubebodde øygruppene i Sør-Kina-havet. Kina har nektet å være part i saken. De kinesiske lederne har erklært at Voldgiftsdomstolen ikke har myndighet til å avgjøre saker som handler om retten til territorier og suverenitet. De omtaler saken som en farse og vil ikke la seg binde av avgjørelsen.

Kina gjør krav på et område som omfatter nesten 90 prosent av hele Sør-Kina-havet i en stor u-form som går langt inn i farvann der både Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei har krav. Foreløpig har bare Filippinene brakt saken inn for Voldgiftsdomstolen, men avgjørelsen ventes å få betydning også for de andre landene. Den pågående kinesiske militærøvelsen skjer rundt Paracel-øygruppa som Vietnam mener tilhører dem. Vietnameserne har lagt inn protest og krever at Kina stanser øvelsen. Imens advarer den partieide kinesiske avisa Global Times sitt hjemmepublikum om at de må forberede seg på militær konfrontasjon i området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer