Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Bitter pille for Kina

De omtaler saken som en farse.

VISER MILITÆRE MUSKLER: Kinas president Xi Jinping
VISER MILITÆRE MUSKLER: Kinas president Xi Jinping Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina rasler kraftig med sablene i Sør-Kina-havet. I går innledet kineserne en ukelang militærøvelse i det omstridte farvannet. Den avsluttes samtidig med en varslet avgjørelse i FNs faste voldgiftsdomstol i Haag. Den 12. juli kommer Voldgiftsdomstolen etter alle solemerker til å kunngjøre at Filippinene har retten på sin side i striden med Kina om deler av de ubebodde øygruppene i Sør-Kina-havet. Kina har nektet å være part i saken. De kinesiske lederne har erklært at Voldgiftsdomstolen ikke har myndighet til å avgjøre saker som handler om retten til territorier og suverenitet. De omtaler saken som en farse og vil ikke la seg binde av avgjørelsen.

Kina gjør krav på et område som omfatter nesten 90 prosent av hele Sør-Kina-havet i en stor u-form som går langt inn i farvann der både Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei har krav. Foreløpig har bare Filippinene brakt saken inn for Voldgiftsdomstolen, men avgjørelsen ventes å få betydning også for de andre landene. Den pågående kinesiske militærøvelsen skjer rundt Paracel-øygruppa som Vietnam mener tilhører dem. Vietnameserne har lagt inn protest og krever at Kina stanser øvelsen. Imens advarer den partieide kinesiske avisa Global Times sitt hjemmepublikum om at de må forberede seg på militær konfrontasjon i området.

Sabelraslingen er en opptrapping av en intens PR-kampanje Kina har ført på global basis. Kinesiske ambassadører har skrevet leserinnlegg eller kjøpt helsides annonser i internasjonale aviser hvor de hevder sin rett. De mener å ha fått 47 land på sin side i striden. På hjemmebane er retorikken ukledelig nasjonalistisk. Gårsdagens lederartikkel i den engelskspråklige avisa China Daily advarer om at «det er naivt å vente at Kina vil svelge ydmykelsens bitre pille», for det er lenge siden Kina ble ansett som «Øst-Asias syke mann hvis skjebne ligger i hendene på enkelte vestlige makter».

USA er formelt sett ikke part i konflikten, men opptrer som støttespiller for flere av Kinas naboland. USA kjemper også for retten til fri ferdsel i Sør-Kina-havet som jo er en viktig handelsrute. At USA har erklært at avgjørelsen i FNs faste voldgiftsdomstol må respekteres, har ikke bidratt til å senke temperaturen i området. Men Kina, som sluttet seg til FNs havrettskonvensjon (UNCLOS) i 1996, er forpliktet til å følge avgjørelsen. Retorikken tyder tvert imot på at Kina akter å leve etter loven om den sterkeste rett. Landet har ikke annet å tape enn internasjonal anseelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!