STERK INNSATS: Norske soldater fra general Fleischers militshær bidro til å jage tyske elitesoldater ut av Narvik. Her under en pause i offensiven. Bilde fra boka "Bitter seier".
STERK INNSATS: Norske soldater fra general Fleischers militshær bidro til å jage tyske elitesoldater ut av Narvik. Her under en pause i offensiven. Bilde fra boka "Bitter seier".Vis mer

Bitter seier over Hitler

For 75 år siden i dag trakk de allierte seg ut av Narvik. Etter å ha jaget tyskerne på dør.

Kommentar

NARVIK (Dagbladet): Krigsmuseet i Narvik er en studie verdt. Fullt av klenodier. Flere står fortsatt oppe i fjellene; tause minner om stridighetene i byen i april, mai og juni 1940. Stadig finner folk ting ute i naturen, en hjelm, et våpen, biter av en uniform. I fotomontasjer kan du se hvordan Hitlers styrker gikk på sitt aller første nederlag i krigen. Det skjedde ved Lapphaugen 24. april. En krigsminneløype er nylig åpnet i Gratangen. Snart skal museet utvides i nye lokaler.

Byen har en egen bokhandel med krigslitteratur, drevet av Trond Kristiansen, som også står i spissen for et forlag med Narvik som spesialfelt. Snakker man med folk i byen, virker det nesten som om alle har nær slekt som på et eller annet vis har vært involvert i krigen. De siste dagene har byen vært i fokus med kronprinsbesøk og markering av de mange falne.

Men fortsatt føler mange at heltene fra Narvik ufortjent kom i skyggen av gutta på skauen. Mange har forgjeves søkt staten om å få erstatning og krigspensjon i åra som har gått, en kamp skildret av Øyvind Johnsen i den detaljrike boka «Soldathjerter» (2012), som i tillegg til «Slaget om Narvik: Sydfronten» (2011) av samme forfatter utgjør et hovedverk i litteraturen om den effektive motstanden, utkjempet av general Fleischers sjette divisjon.

Også Alf R. Jacobsen har skrevet to bøker om Narvik, «Angrep ved daggry» (2011) og «Bitter seier» (2014). Kampene ved Bjerkvik og Gratangen og gjenerobringen av Narvik med støtte av allierte styrker fra England, Frankrike og Polen er tema for et eget program i den glimrende NRK-serien «Alliert og alene». I disse dager kommer det krigshistoriske magasinet Valhall med et eget temanummer om Narvik, med sterke og levende skildringen av offiseren og kunstneren Andreas Hauge i tekst og tegninger. Et flott supplement.

Tittelen «Bitter seier» er betegnende. Narvik hadde som utskipningshavn for jernmalm stor strategisk betydning. Den ble erobret av tyskerne, men i ukene etter 9. april gikk de allierte inn for å ta den tilbake. Noe de også klarte. Etter en vellykket invasjon ble tyskerne jagd ut av byen 7. juni, helt fram til svenskegrensa. Men dagen etter ble alle utenlandske styrker evakuert fra byen. Tyskerne kunne ta den tilbake, uten motstand. Hvorfor? Viktigere slag sto nede på kontinentet. Narvik og Norge måtte vike plass.

Derfor er 8. juni en merkedag. Hitler ble jagd på dør. Men seieren har en ettersmak som fortsatt kjennes, 75 år etterpå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.