DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Bitter smak av sjokolade

Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt.

«UANSVARLIG»: Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
«UANSVARLIG»: Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alle har vi lært oss at måtehold er klokt i omgang med sjokolade og andre godsaker. I politikken er det egentlig stort sett klokt å være måteholdne når endringer skal skje, og endringer bør være gradvise og kunnskapsbaserte.

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum.
SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Vis mer

Når det gjelder sjokolade er det nesten alltid vanskelig med måtehold. Høstens statsbudsjett har vist at dette ikke bare gjelder vår egen personlige styrke når vi ser opp mot skapet med godsaker, men også når Høyre, Frp, Venstre og Krf skal bestemme avgiftsnivået på disse søtsakene. Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt. Den avgiften er utformet på en måte som gjør at den rammer sukkerfrie produkter like mye som produkter med sukker. Vitaminbjørner får maksimal avgiftsøkning, mens marsipanpølse får null i økning. Dermed blir den økte avgiften slik den er utformet ikke et middel for å fremme sunnere kosthold, men bare en måte å skattlegge norsk industri.

Det forunderlige er at regjeringen, samtidig som de gir et enormt avgiftshopp for norske aktører, har gitt utenlandske aktører avgifts- og momsfritak hvis enkeltpersoner bestiller varene over nett. Nå i førjulstiden går det vogntoglass i hopetall fra svenske aktører som kan selge sine produkter moms- og avgiftsfritt på det norske markedet. Den avgiftspolitikken som Høyre nå har et hovedansvar for er uansvarlig i hele sin natur, og vedtakene som har blitt foretatt har verken vært forutsigbare eller kunnskapsbaserte.

Den tunge næringsmiddelindustrien vi har i Norge forbedrer vår handelsbalanse og gir stor innenlands verdiskapning. Det er en av få industrigrener i Norge som reelt sett har investert kraftfullt i ny vareproduksjon i Norge i løpet av de siste årene. I alt snakket om nye næringer og i festtalene om hva vi skal leve av etter oljen er det helt uten mening fra regjeringen å sende en avgiftsøkning på to milliarder kroner til en svært konkurranseutsatt norsk industri, en industri som har eiere som har valgt å investere i Norge.

De seneste årene, etter oljeprisfallet, har investeringene i olje- og gassnæringen falt kraftig – fra et toppnivå på rundt 230 milliarder kroner til drøyt 150 milliarder kroner i 2017. Nesten parallelt med oljeprisfallet har kronen svekket seg, og den har svekket seg kraftig. Det har økt konkurransekraften til norsk industri, det har delvis vært redningen for deler av skogsindustrien, det har styrket konkurransekraften til fiskeri, havbruk og turisme. Næringsmiddelindustrien har hatt en veldig god periode, takket være lavere kronekurs, velfungerende tollvern og en forutsigbarhet i norsk skatte- og avgiftspolitikk.

Det som er så forunderlig når man ser på det vedtatte budsjettet fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, er at de næringene som har satset, de næringene som har gått bra og har forbedret sin konkurransekraft de senere årene, er de som får de store skatte- og avgiftshoppene. Den ene er næringsmiddelindustrien, som får det nesten sjokkartede avgiftshoppet på ca. to milliarder kroner over natten. Den andre er turistnæringen, som over tre år nå har fått en momsøkning på 50 prosent da momsen har blitt økt fra åtte til tolv prosent.

Begge de to næringene er veldig utsatt for konkurranse fra svensk turistnæring, svensk næringsmiddelindustri og svensk handelsnæring. Det er uforståelig at flertallet i det norske Stortinget, med Høyre i spissen, gjør det de kan for å svekke vilkårene for våre næringer mens man styrker vilkårene for næringene i Sverige. Vi kan ikke ta arbeidsplassene i disse viktige næringene som en selvfølge. Den vedtatte politikken er uklok og den er kortsiktig.

Måtehold kan være kjedelig både foran godteskapet og når statsbudsjett skal gjøres opp. Noen feilgrep foran godteskapet hører med, men avgiftssjokk for enkeltnæringer setter arbeidsplasser og verdiskapning i fare. Erna Solberg tar for lett på hvilken bitter ettersmak hennes avslappa holdning til avgiftspolitikken kan få for norsk verdiskapning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer