DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Bitter smak av sjokolade

Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt.

«UANSVARLIG»: Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
«UANSVARLIG»: Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Alle har vi lært oss at måtehold er klokt i omgang med sjokolade og andre godsaker. I politikken er det egentlig stort sett klokt å være måteholdne når endringer skal skje, og endringer bør være gradvise og kunnskapsbaserte.

Når det gjelder sjokolade er det nesten alltid vanskelig med måtehold. Høstens statsbudsjett har vist at dette ikke bare gjelder vår egen personlige styrke når vi ser opp mot skapet med godsaker, men også når Høyre, Frp, Venstre og Krf skal bestemme avgiftsnivået på disse søtsakene. Økningen på 83 prosent i sjokolade- og sukkeravgiften er fullstendig uansvarlig og på ingen måte gjennomtenkt. Den avgiften er utformet på en måte som gjør at den rammer sukkerfrie produkter like mye som produkter med sukker. Vitaminbjørner får maksimal avgiftsøkning, mens marsipanpølse får null i økning. Dermed blir den økte avgiften slik den er utformet ikke et middel for å fremme sunnere kosthold, men bare en måte å skattlegge norsk industri.

Det forunderlige er at regjeringen, samtidig som de gir et enormt avgiftshopp for norske aktører, har gitt utenlandske aktører avgifts- og momsfritak hvis enkeltpersoner bestiller varene over nett. Nå i førjulstiden går det vogntoglass i hopetall fra svenske aktører som kan selge sine produkter moms- og avgiftsfritt på det norske markedet. Den avgiftspolitikken som Høyre nå har et hovedansvar for er uansvarlig i hele sin natur, og vedtakene som har blitt foretatt har verken vært forutsigbare eller kunnskapsbaserte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer